Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rondje armworstel­en over uitzetten van buitenland­se criminelen Volgens Filip Dewinter is 44% van gevangenen in België buitenland­er

Terugkeer

- JORIS VAN DER AA

Criminele vreemdelin­gen die hun straf moeten uitzitten in hun land van herkomst, het blijft een grote uitzonderi­ng. In tien jaar werden 321 buitenland­se criminelen overgebrac­ht naar hun thuisland, stelt Vlaams Belangkops­tuk Filip Dewinter. “Theo Francken juicht bij iedere illegale crimineel die hij het land uitzet, maar dat zijn slechts druppeltje­s op een gloeiende plaat.”

Het Antwerpse Kamerlid Filip Dewinter (Vlaams Belang) vroeg aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V) hoeveel criminele vreemdelin­gen er het voorbije jaar naar hun land van herkomst werden teruggestu­urd. “Dat aantal blijkt verwaarloo­sbaar”, zegt Dewinter. “In 2016 gaat het om 47 buitenland­se criminelen die werden overgebrac­ht, terwijl bijna de helft van onze gevangenis­bevolking buitenland­er is. Het gaat om een paar duizend criminele vreemdelin­gen.”

Perceptie

De cijfers tonen volgens Dewinter aan dat de federale regering onvoldoend­e daadkracht­ig optreedt tegen buitenland­se misdadiger­s. “In het verleden was het excuus altijd: we kunnen die criminele vreemdelin­gen niet terug- sturen, want hun landen van herkomst werken niet mee. Ondertusse­n heeft men afspraken en verdragen afgesloten met landen als Marokko, Albanië of Turkije. Toch worden die vreemdelin­gen niet teruggestu­urd. In 2016 zaten er 1.095 Marokkanen in Belgische gevangenis­sen. Hoeveel zijn er teruggestu­urd? Nul! Theo Francken juicht bij iedere criminele illegaal die hij kan uitwijzen, maar dat is een percepties­pelletje. Wie het totale plaatje bekijkt, ziet dat die uitwijzing­en druppels op een hete plaat zijn.”

Andere procedure

Justitiemi­nister Koen Geens (CD&V) is het niet eens met de analyse van Dewinter. “Om te beginnen maakt Dewinter de fout dat hij het aantal overbrengi­ngen vergelijkt met de totale gevangenis­populatie”, zegt Sieghild Lacoere, woordvoers­ter van Geens. “In dat totale cijfers zitten heel veel mensen die nog in voorhechte­nis zitten, of die wachten op hun beroepspro­cedure. Die mensen kun je gewoon nog niet terugsture­n naar hun land van herkomst. En zelfs wanneer je de procedure opstart om hen uit te leveren naar hun land van herkomst, dan nog hebben die gedetineer­den rechtsmidd­elen om daartegen in te gaan. Bovendien moeten de landen van herkomst akkoord zijn om de straf over te nemen. Die procedure is niet zo eenvoudig.”

Volgens Lacoere blijft de regering werk maken van nieuwe afspraken met landen om buitenland­se criminelen terug kunnen sturen. “We hebben onlangs een akkoord gesloten met Kosovo en ook met China is er een verdrag onderteken­d, maar dat moet nog worden geratifice­erd.”

Staatssecr­etaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) stei-

gert wanneer Dewinter het uitwijzen van illegale criminelen “druppels op een hete plaat noemt”. “Dewinter heeft de cijfers opgevraagd van de overbrengi­ng van criminele vreemdelin­gen met een legaal verblijfss­tatuut, maar dat is een totaal andere procedure dan de verwijderi­ng van criminelen die illegaal in het land zijn. En die procedure werkt zeer goed. Het aantal criminele illegalen dat werd teruggestu­urd is verdrievou­digd.”

Record na record

In 2015 werden 1.437 misdadiger­s zonder geldige verblijfss­tatus teruggestu­urd naar hun land van herkomst. In 2016 steeg dat aantal tot 1.595. “We boeken record na record”, zegt Francken. “Deze regering maakt dus wel degelijk werk van het terugsture­n van buitenland­se criminelen. Als Dewinter zegt dat er geen enkele Marokkaans­e gedetineer­de werd teruggestu­urd, dan klopt dat gewoon niet. Zo hebben we in 2016 205 personen vanuit de gevangenis gerepatrie­erd naar Marokko, 140 mensen naar Albanië teruggestu­urd en 47 mensen terug naar Servië gebracht. Vroeger werden de criminele illegalen geregulari­seerd, nu worden ze gerepatrie­erd.”

 ?? FOTO BELGA ?? Het aantal criminele vreemdelin­gen dat in zijn land van herkomst zijn straf moet uitzitten, is verwaarloo­sbaar, zegt Filip Dewinter (Vlaams Belang).
FOTO BELGA Het aantal criminele vreemdelin­gen dat in zijn land van herkomst zijn straf moet uitzitten, is verwaarloo­sbaar, zegt Filip Dewinter (Vlaams Belang).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium