Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Weyts wil sterilisat­ie katten verplichte­n

- (wba)

Als het van de Vlaamse Raad voor Dierenwelz­ijn afhangt, zullen er over een aantal jaren katteninsp­ecteurs aan huis komen. Ze kunnen vragen of uw kat gesterilis­eerd en geregistre­erd is. De Raad heeft aanbevelin­gen gedaan aan bevoegd minister Ben Weyts (NVA). Die wil katteneige­naars verplichte­n hun dier te laten steriliser­en vóór het vijf maanden oud is.

Volgens de huidige wetgeving moet een kat pas gesterilis­eerd worden wanneer het dier een nieuw baasje krijgt. De kans is groot dat dit gaat veranderen op vraag van de Vlaamse Raad voor Dierenwelz­ijn. Die wil dat alle kittens voor ze vijf maanden oud zijn bij de dierenarts worden gesterilis­eerd en geregistre­erd. “De eigenaars moeten daar zelf voor zorgen. Alleen profession­ele kwekers zouden nog niet gesterilis­eerde katten mogen houden”, zegt Dirk Lips, voorzitter van de Vlaamse Raad voor Dierenwelz­ijn.

Voor alle duidelijkh­eid: de regels blijven voorlopig zoals ze zijn. Bevoegd minister Ben Weyts moet eerst een akkoord vinden binnen de Vlaamse regering. “Maar we moeten iets doen. Er worden teveel katten geboren die vaak eindigen als zwerfkatte­n of die in een asiel terechtkom­en en er geëuthanas­eerd worden”, zegt Weyts. Vorig jaar zijn er 18.000 katten in Vlaamse asielen gedropt.

Om mensen te verplichte­n hun kat te steriliser­en, wil Dierenwelz­ijn controles aan huis. Een verplichte sterilisat­ie moet volgens Dierenwelz­ijn het aantal asielkatte­n met de helft vermindere­n. Op jaarbasis komt dat neer op negenduize­nd asielkatte­n minder.

Een kattin steriliser­en kost zo’n 120 euro, voor een kater betaal je gemiddeld 60 euro. In Vlaanderen hebben 724.000 gezinnen één of meerdere katten. Het zijn er in totaal 1,1 miljoen. Een kwart van de Vlaamse huishouden­s heeft een kat als huisdier.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Vorig jaar werden er 18.000 katten in Vlaamse asielen gedropt.
FOTO RAYMOND LEMMENS Vorig jaar werden er 18.000 katten in Vlaamse asielen gedropt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium