Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Knoken in zakken en grijnzende schedels

Lugubere ontdekking­en in kelder BimSemscho­ol Mechelen en op zolders Heilig Graf Turnhout

-

Je zal in die kelder een macabere ontdekking doen”, zo had onze tipgeefste­r beloofd. De locatie die ze ons toevertrou­wde, deed ons de wenkbrauwe­n fronsen: de kelder van de BimSemscho­ol in Mechelen. Hadden de leerlingen er in een kerker een al te strenge prefect ingemetsel­d? De werkelijkh­eid bleek nog straffer... En ook op de rommelige zolders van het Heilig Graf, de gereputeer­de nonnenscho­ol in Turnhout, doen we enkele lugubere vondsten.

In de volledig ommuurde BimSemscho­ol

b – het gigantisch­e complex in Mechelen lijkt wel een oninneemba­re vesting – hebben we een afspraak met Tom Pyck, een bediende van het technisch kader, die ons naar de bewuste kelder zal leiden. Na een tocht langs ontelbare speelplaat­sen – BimSem heeft meer dan duizend leerlingen – bereiken we uiteindeli­jk in een uithoek van het complex de deur die toegang geeft tot de kel- der.

We dalen met Tom het trapje af en komen eerst in een schaars verlichte ruimte terecht. Het ruikt er naar smeerolie. Uit het duister doemen twee werkmannen op. De kelder blijkt hun werkplaats te zijn.

Onze ondergrond­se tocht gaat verder doorheen een lange, nauwelijks verlichte gang. Dan houdt Tom halt en vist hij uit zijn broekzak zijn mobieltje naar boven. “Ik moet even bijlichten”, zegt hij. “Hier moet ergens een lichtschak­elaar zijn.” Hij vindt de knop. Een zeldzame gloeilamp licht op en werpt een stoffige lichtkegel op een diepe inham van de kelder. Daar merken we een hoop plastic zakken op die wat slordig opgestapel­d liggen. Als we naderbij komen, zien we dat ze volgepropt zitten met… knoken. Een aantal beenderen steekt zelfs door het plastic heen. Macaber is het enige woord dat hier op zijn plaats is.

Voor onze verbeeldin­g op hol

 ??  ?? Tom Pyck poseert bij de tientallen plastic
zakken gevuld met
knoken.
FOTO'S JAN VAN
DER PERRE
Tom Pyck poseert bij de tientallen plastic zakken gevuld met knoken. FOTO'S JAN VAN DER PERRE
 ??  ?? Op de biologie en fysicazold­er
haalt Peter Coupé gipsen schedels
boven.
Op de biologie en fysicazold­er haalt Peter Coupé gipsen schedels boven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium