Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Superfoods, wat zijn dat nu eigenlijk?

- (evw)

Gojibessen: Ook wel boksdoorn genoemd. De plant komt van origine voor in China. De besjes die aan de boksdoorn groeien bevatten verschille­nde vitaminen en worden onder de naam ‘gojibes’ commerciee­l geteeld voor consumptie aan de Gele Rivier in China.

Chiazaad: Chia is een plantensoo­rt afkomstig uit Centraal en ZuidMexico en Guatemala. De zaadjes zijn rijk aan omega 3vetzuren. Chiazaad kan rauw worden gegeten en is een manier om proteïne, vetten en vezels binnen te krijgen.

Moerbeien: De meeste soorten komen van nature voor in Azië. De vruchten worden vooral gebruikt in gebak of confituur en zijn rijk aan mineralen en antioxidan­ten. Afhankelij­k van waar ze groeien, hebben ze een zwarte, rode of witte kleur. Omdat ze maar kort houdbaar zijn, worden ze gedroogd. Hennepzaad: Hennepzaad kunt u rauw eten, over yoghurt strooien of verwerken in smoothies. Het zaad bevat belangrijk­e voedingsst­offen in een geconcentr­eerde vorm waaronder magnesium, ijzer, vitamines C en E. Hennep is een zeer gemakkelij­k te telen gewas dat jaarlijks tot wel zes keer geoogst kan worden. Açaibes: Dit kleine, donkerblau­we besje groeit vooral in Brazilië, Peru en Suriname. Ze bevatten een grote hoeveelhei­d antioxidan­ten en hebben een smaak die doet denken aan bosbes, noten en chocolade. Die combinatie maakte de vrucht in geen tijd enorm populair, waardoor het aantal plantages in ZuidAmerik­a erg in omvang zijn toegenomen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium