Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik voel dat ik bij deze club pas”

- THOMAS STANDAERT

Sinan Bolat viert terugkeer in Belgische competitie

Bolat is back. Na vier moeilijke seizoenen bij Porto tekende de exkampioen­enmaker van Standard gisteren een contract voor drie jaar bij Royal Antwerp FC. Een club naar zijn hart: ambitie, traditie, een passioneel publiek en een coach met wie hij in 2009 nog de titel pakte. Bolat vindt het allemaal terug bij de Great Old. Het eerste interview met het nieuwe Antwerpslu­itstuk vanop de stage in Doorwerth. “Ik kijk er enorm naar uit om voor een volle Bosuil te spelen.”

Je transfer hing al een tijdje in de lucht. Blij dat de deal nu beklonken is?

“Heel tevreden. De onderhande­lingen liepen al een tweetal weken, maar omdat er nog veel geregeld moest worden met Porto was er wat vertraging. De laatste twee dagen is alles gelukkig in een stroomvers­nelling gekomen en zijn de drie partijen eruit geraakt. Ik ben blij dat alles nu achter de rug is en kijk enorm uit naar deze nieuwe uitdaging bij Antwerp.”

Waarom Antwerp?

“Ik voel dat deze club bij mij past. Er was ook interesse uit Portugal en Turkije maar na een paar jaar in het buitenland wilde ik terugkeren naar België. Maar het is toch vooral het project van Antwerp dat de doorslag heeft gegeven. Ik voel hier veel ambitie. Antwerp is een club die in de lift zit. Ik wil er alles aan doen om van dit verhaal

mee iets moois te maken.”

Standard, Galatasara­y, Porto en nu Antwerp. Je hebt iets met passionele clubs?

“Ik hou wel van dat soort omstandigh­eden: veel druk, veel lawaai en een helse sfeer. Ik ben het gewend om in zo’n sfeer te spelen. Ik weet wat het is om in de hel te spelen (grijnst). Ik kijk er naar uit om in een volle Bosuil te spelen. Ik heb er zelf nog nooit gestaan, maar er wel al veel over gehoord en van gezien.”

De club zocht een doelman met ervaring en leiderscap­aciteiten. Jij leek de geknipte man.

“Bij clubs als Standard en Galatasara­y heb ik wel wat ervaring opgedaan. Een leider? Ik ben iemand die heel aanwezig is. Ook op het veld. Als er iets gezegd moet worden, dan zeg ik het. Ik zie die rol dus zeker zitten.”

Je wordt ook herenigd met Laszlo Bölöni. Speciaal om opnieuw met hem samen te werken?

“Absoluut. De samenwerki­ng met Bölöni is nog iets waar ik echt naar uitkijk. Ik weet een beetje hoe hij in elkaar zit. Hij is echt het type coach dat een spelersgro­ep beter kan maken. Antwerp heeft volgens mij een uitstekend­e zaak gedaan door hem naar hier te halen.”

Jullie wonnen nog samen de titel in 2009 met Standard.

“Dat soort momenten vergeet je nooit. Hopelijk kunnen we hier samen een nieuw succesverh­aal schrijven. Misschien niet meteen met een titel, maar wel door nieuwe onvergetel­ijke momenten te beleven.”

De laatste jaren van je carrière waren niet de gemakkelij­kste?

“Klopt. Ik ben dat ook blij dat ik het hoofdstuk Porto achter me kan laten. Elk seizoen opnieuw uitgeleend worden (Kayserispo­r, Galatasara­y, Club,

Nacional, Arouca, red.) was niet gemakkelij­k. Ik wist nooit waar ik aan toe was. Bij Antwerp krijg ik nog eens de kans om iets op te bouwen. Dat gevoel heb ik de afgelopen jaren wel gemist.”

Je transfer naar Porto was geen succes?

“Nee, ik heb er nooit een echte kans gekregen. Bij een topclub van dat formaat weet je dat zoiets kan gebeuren. Kijk naar mijn concurrent­en: Helton was een boegbeeld van de club en daarna kwam Casillas, ook niet de minste.”

En dan was er nog die mislukte doortocht bij Club Brugge?

“Daar wil ik niet te uitgebreid op terugkomen. Ik weet dat er mensen zijn die sindsdien twijfelen aan mijn kwaliteite­n. Op het veld zal ik bewijzen dat die twijfels onterecht zijn. Bij Club kwam ik aan op de laatste dag van de transferpe­riode, op een moment dat de ploeg niet draaide. Nee, ik heb er toen geen goede beurt gemaakt maar het was te makkelijk om alle schuld in mijn schoenen te schuiven. Als ik genoeg tijd had gekregen om me goed aan te passen en voor te bereiden, dan was mijn verhaal bij Club Brugge helemaal anders geweest.”

Club, Genk, Anderlecht, Standard, … Er wachten pittige affiches.

“Allemaal wedstrijde­n om naar uit te kijken. Te beginnen met Anderlecht voor eigen publiek. Nu is het aan mij om op training hard te werken en aan de coach en het publiek te tonen dat ik klaar ben. Dat is mijn eerste ambitie. Ik wil er staan voor de club en mezelf helemaal opnieuw bewijzen.”

 ?? FOTO BROER 0
VAN DEN BOOM ?? In het stageoord van Antwerp in Doorwerth.
FOTO BROER 0 VAN DEN BOOM In het stageoord van Antwerp in Doorwerth.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium