Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meer stappen achteruit dan vooruit

- FRANK BUYSE

KV Kortrijk gaat zijn tiende seizoen op rij in de hoogste afdeling in. De negen vorige jaren zonder grote degradatie­zorgen, maar dat zou in het tiende jaar weleens anders kunnen zijn. Onder Hein Vanhaezebr­ouck en Yves Vanderhaeg­he toonde KVK zich ondanks de bescheiden middelen lang een frisse Play-off 1-kandidaat, maar sinds Johan Walem en Karim Belhocine (vorig seizoen een dramatisch slechte terugronde met amper 7 op 45) is het al een stuk minder plezant in het Guldenspor­enstadion.

Er gieren daar véél twijfels rond. De plannen rond het nieuwe stadion blijven vaag. Er blijven geruchten dat de Maleisisch­e eigenaar Vincent Tan niet afkerig staat tegenover een verkoop. En Belhocine die werd ontslagen als hoofdcoach, maar nu in dienst blijft als sportief manager boven de nieuwe coach Yannis Anastasiou, wat moet men daarvan denken? De Griek zonder veel adelbrieve­n kreeg trouwens meteen een contract van drie jaar, hoeveel risico is dat niet? Topscorer Saadi is dan ook nog vervangen door de Oekraïner Budkivskyi, ook al een twijfelgev­al. Net als Kumordzi, nooit helemaal doorgebrok­en bij Genk. De andere aanwinsten zijn grotere zekerheden: flankverde­diger Verboom brengt ervaring, middenveld­er Lepoint kracht en présence, doelman Bruzzese is Kaminski waard. Maar het is duidelijk dat de ploeg nog nood heeft aan twee centrale verdediger­s (Brandon Mechele blijft een optie) en een rechtsback. Het blijft voorlopig harken.

Intussen hebben Zulte Waregem en Oostende budgettair en sportief al veel voorsprong genomen en hebben ook de meeste andere vergelijkb­are clubs (Charleroi, Mechelen, Lokeren) stappen vooruit gezet. Ook ploegen als STVV, Waasland-Beveren en Antwerp lijken niet zwakker dan de Veekaa. De linkerkolo­m, laat staan Play-off 1, is dan ook nu al te hoog gegrepen.

Maar de nieuwe coach kreeg al veel lof voor zijn aanpak en als Budkivskyi er tien à vijftien maakt, gekke Teddy Chevalier nog een paar keer ontploft, Van der Bruggen er lijn in krijgt, de defensie vaste vorm krijgt, de uitgezuive­rde kleedkamer eendrachti­ger wordt en de thuisreput­atie wordt hersteld, is die 15e plaats misschien al te pessimisti­sch. Maar het is wel veel tegelijk dat moet worden ingevuld.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium