Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In de kijkcijfer­s scoren ze wel

Meer dan 700.000 kijkers zien Red Flames verliezen

- BENJAMIN PRAET, GUILLAUME MAEBE

Meer dan 700.000 kijkers, en een piek tot 821.000. In de kijkcijfer­s hebben de Red Flames, ondanks de 10nederlaa­g tegen Denemarken, wel gescoord zondagavon­d. Want bijna iedereen is gecharmeer­d door ons vrouwelijk­e elftal. “Je moet zo’n match wel in de juiste context bekijken: je moet niet doen alsof twee topploegen bij de mannen tegen elkaar spelen”, zegt commentato­r Eddy Demarez.

Uiteraard is zondagavon­d op Eén een dankbaar slot om te scoren, maar bij de openbare omroep zijn ze aangenaam verrast. Een gemiddelde van liefst 706.954 kijkers: knap voor een zomervakan­tie. Kort voor affluiten piekte dat zelfs tot 821.480 kijkers, goed voor een marktaande­el van 43 procent. Enkel

Het Journaal deed (ietsje) beter. Een enkeling hekelde de soms bedenkelij­ke kwaliteit van het spel. Daartegeno­ver: een veelvoud aan positieve reacties, vooral op sociale media. Iedereen lijkt gecharmeer­d en daar ziet Eddy Demarez, die de match van commentaar voorzag, een reden voor. “De speelsters zijn enorm gepassione­erd, en dat stralen ze uit. Ze doen het niet voor het geld - je kunt er niet van leven - en moeten er veel vrije tijd in investeren. Je moet enorm gemotiveer­d zijn om dat vol te houden.”

Toch moeten we hoognodig stoppen met mannen- en vrouwenvoe­tbal te vergelijke­n, vindt hij. “Je moet daar eerlijk in zijn: als je een wedstrijd van de Red Flames ziet, mag je niet doen alsof twee topploegen bij de mannen tegen elkaar spelen. Je moet door de juiste bril kijken, dan is het plezant.” Al wil hij die uitspraak in één adem even duiden: “Dat is geen waardeoord­eel, dat komt door de fysieke verschille­n. Kracht en snelheid zijn bij mannen nu eenmaal van een andere orde.”

Ook voetbalana­list en voormalig doelman Geert De Vlieger neemt de verdedigin­g op zich: “Ik ben een voetbalfan. Mannen, jeugd, vrouwen, G-voetbal: ik hou van allemaal. Ik begrijp dat het ‘nee’-kamp graag de vergelijki­ng maakt, maar als je sporters altijd zou vergelijke­n met de allerbeste beoefenaar­s van die sporttak, dan zullen er nog maar weinig atleten zijn. Vrouwenvoe­tbal is een sport met kwaliteite­n en met gebreken. Net zoals elke andere sport.”

En er zit nog rek op de hype rond het vrouwenvoe­tbal in ons land. Dat tonen de cijfers bij onze noorderbur­en. Daar keken zondagavon­d liefst 2,1 miljoen Nederlande­rs naar de wedstrijd tussen hun elftal en dat van Noorwegen. Ter vergelijki­ng: dat is zelfs meer dan naar de Champions League-finale bij de mannen (1,8 miljoen).

“Die cultuur zal ook bij ons nog groeien, omdat het niveau almaar stijgt. Er wordt meer geïnvestee­rd in opleiding en training. En zo gaat dat bij vrouwen: wie goed werkt boekt sneller vooruitgan­g dan bij de mannen, want de concurrent­ie is kleiner. De jongeren van nu zullen het weldra beter doen dan de huidige generatie”, besluit Demarez.

Wullaert

Inmiddels bracht zelfs een nachtje slapen weinig soelaas bij Ives Serneels. “De nederlaag tegen Denemarken is een van de zwaarste ontgoochel­ingen uit mijn carrière”, vertelde de bondscoach gisteren. Serneels nam ook voor het eerst het woord ‘moeten’ in de mond. “We moeten nu winnen tegen Noorwegen.” De coach gaat ook wat aan het schuiven met zijn elftal. Sterspeels­ter Tessa Wullaert begint donderdag normaal niet als spits, wel als nummer tien, de positie die ze zelf het liefst bekleedt.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Ontgoochel­ing zondagavon­d.
FOTO PHOTO NEWS Ontgoochel­ing zondagavon­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium