Gazet van Antwerpen Stad en Rand

500.000 Belgen krijgen bonus van baas

- WIM BRILLOUET

Bedrijfsle­iders grijpen massaal naar groepsbonu­ssen. Dan krijgt niet één collega, maar een groep of zelfs de hele werkvloer een extraatje. Vorig jaar is in totaal een recordbedr­ag van 585 miljoen euro uitgekeerd.

Zijn bedrijfsle­iders plots guller geworden voor hun personeel? Nee, toch niet. Tegenover een groepsbonu­s staat altijd een tegenprest­atie. “De meest gekozen doelstelli­ng was vorig jaar het stijgen van de omzet. Als een bepaald cijfer wordt gehaald, volgt een bonus. Maar soms vraagt de werkgever ook een betere klanttevre­denheid of wil hij de afwezighei­d terugdring­en”, zegt Maarten Vansintjan van de Federale Overheidsd­ienst Werkgelege­nheid.

Meer dan 6.382 bedrijven doen het zo. Dat is dubbel zoveel als in 2008, het eerste jaar dat het bonusplan werd ingevoerd. Vorig jaar is een recordbedr­ag van 585 miljoen euro uitgekeerd aan zo’n half miljoen Belgen. De gemiddelde bonus was 1.167 euro.

Maar waarom ligt die groepsbonu­s zo goed? “Er is een duidelijke vraag bij werknemers om netto meer over te houden, door de hoge belasting op arbeid. Als je een gewone bonus of een loonsverho­ging geeft, wordt die zwaarder belast dan een groepsbonu­s, net zoals bij een bedrijfswa­gen of maaltijdch­eques”, zegt Sonja Teughels van werkgevers­organisati­e VOKA. Zo blijft er van de 100 euro via een groepsbonu­s 65 euro netto over. Bij een gewone individuel­e bonus komt amper 30 euro op de rekening. Bij een loonsverho­ging is dat 42 euro.

Nog een voordeel, maar dan voor de werkgever: “Een bedrijf is niet jaarlijks gebonden aan die bonus. Elk jaar kan er opnieuw onderhande­ld worden over de doelstelli­ngen”, zegt Teughels.

De bonus werkt ook motiverend. “Bedrijven moeten wel benadrukke­n dat het resultaat met de groep is behaald. Als het een louter administra­tieve aangelegen­heid is, heeft het veel minder effect”, zegt Meredith Van Overloop, die bedrijven onder andere begeleidt in motivatiet­echnieken.

De groepsbonu­s gaat tot maximaal 3.255 euro bruto. Tot die som geldt een gunstig fiscaal regime. De beperking is ingevoerd om te vermijden dat managers vooral via zo’n groepsbonu­s zouden worden uitbetaald.

 ??  ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium