Gazet van Antwerpen Stad en Rand

OVAM onderzoekt 300 scholen op bodemvervu­iling

- (wer)

Vlaanderen gaat zelf onderzoeke­n of 300 scholen op vervuilde grond staan. De scholen moesten dat al lang zelf hebben uitgezocht, maar dat kwam er maar niet van. Uit angst voor de hoge factuur of gewoon te veel ander werk.

Alle historisch­e bodemvervu­iling in Vlaanderen moet over goed twintig jaar zijn aangepakt, wegens het eventuele gevaar voor de volksgezon­dheid. Dat is de reden waarom overal in ijltempo oude bedrijfste­rreinen worden gesaneerd.

“Maar ook van sommige schoolgebo­uwen vermoeden we dat ze op vervuilde grond staan”, zegt Jan Verheyen van de Openbare Vlaamse Afvalstoff­enmaatscha­ppij (OVAM). “Sommige zijn gebouwd op oude fabriekste­rreinen, in andere gevallen zijn er aanwijzing­en dat er in het verleden lekken zijn geweest in de stookoliet­anks, wat tot ernstige grondwater­verontrein­iging kan leiden.” Of een deel van het schoolterr­ein werd ooit opgehoogd met bouwafval, waarin ook vervuilend­e stoffen zaten.

Enkele honderden scholen, verspreid over heel Vlaanderen, verkeren in die situatie. “Een aantal heeft intussen de nodige – en ook verplichte – stappen gezet om na te gaan of er al dan niet sprake is van vervuiling”, zegt Verheyen. Maar in het algemeen was de respons van de betrokken scholen laag, bevestigt zowel Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) als minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V).

Angst voor hoge kosten

De reden? Het grote takenpakke­t dat scholen al hebben, zeggen de onderwijsk­oepels. Het is ook ingewikkel­de materie. En er is de angst voor de hoge kosten als de grond echt vervuild zou zijn.

Om schot in de zaak te brengen, trekt de Vlaamse regering het dossier nu naar zich toe. Concreet stuurt Vlaanderen specialist­en van OVAM naar de 300 nog te onderzoeke­n scholen. Zij zullen grondstale­n nemen en die onderzoeke­n, allemaal op kosten van OVAM zelf. Op vraag van Vlaanderen zal de organisati­e de scholen ook ondersteun­en als de vervuilde terreinen moeten worden gesaneerd. Daarvoor is zo’n 24 miljoen euro opzijgezet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium