Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Premier Michel wil kleine taks op effectenre­keningen invoeren

- Premier Charles Michel. FOTO XINHUA/EYEVINE

Premier Charles Michel (MR) wil elke effectenre­kening aan een kleine taks onderwerpe­n. Hij hoopt zo dat CD&V de eis voor een meerwaarde­belasting lost.

De eis van CD&V om een meerwaarde­belasting in te voeren, blokkeert al een hele tijd een rist dossiers in de federale regering, zoals de hervorming van de vennootsch­apsbelasti­ng. Tijdens de begrotings­bespreking­en vorig jaar verliet CD&V-vicepremie­r Kris Peeters nog met veel misbaar de onderhande­lingstafel omdat de andere regeringsp­artijen zo’n belasting niet zagen zitten. Die weerstand is het afgelopen jaar zeker niet verminderd. Open Vld stelde een paar maanden geleden in de Kamer nog eens expliciet zijn veto. Ook de N-VA staat er helemaal niet voor te springen.

Premier Michel (MR) hoopt nu met een abonnement­staks op de effectenre­keningen die standpunte­n te overbrugge­n. Via een effectenre­kening handelt een belegger in aandelen en obligaties. De bedoeling zou zijn om bijvoorbee­ld eenmaal per jaar naar het vermogen op de effectenre­kening te kijken, en daar dan een kleine taks op te heffen. Het lijdt weinig twijfel dat de financiële instelling­en die taks zullen doorrekene­n aan hun klanten. Zo’n taks heeft dan wel iets van een vermogensb­elasting. Mogelijk trekt dat CD&V over de streep. “Wij hebben de meerwaarde­belasting op tafel gelegd. Maar we hebben ook

altijd gezegd dat we andere voorstelle­n zullen bestuderen”, klinkt het bij de partij. Open Vld en N-VA zouden zich dan weer

op de borst kunnen kloppen dat er geen meerwaarde­belasting komt. Zo’n abonnement­staks wordt trouwens ook al geheven op spaarboekj­es en beleggings­fondsen. Op spaarboekj­es gaat het om een taks van 0,19%, op beleggings­fondsen bedraagt die 0,09%. Feit is dat heel veel mensen een effectenre­kening hebben en dus getroffen zullen worden.

Op tafel ligt bovendien het idee om de fiscale vrijstelli­ng die vandaag geldt voor interesten op spaarboekj­es, uit te breiden naar andere beleggings­producten zoals dividenden of obligaties. Zo zou de nieuwe taks op effectenre­keningen voor een stuk gecompense­erd worden. Daarnaast wordt er ook gedacht aan het optrekken van de forfaitair­e beroepskos­ten voor zelfstandi­gen, en om het tarief op dividenden die een kmo uitbetaalt, te vermindere­n van 25% naar 15%. Toch voor het verse kapitaal dat beleggers sinds 2013 in de kmo stopten.

De premier hoopt tegen eind juli een akkoord te bereiken over een hele rist sociaal-economisch­e hervorming­en én de begrotinge­n van 2018 en 2019.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium