Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuw fenomeen: seksuele afpersing van minderjari­gen op Facebook

Slachtoffe­r uit Puurs onder druk gezet om naaktvideo te sturen

- THEO DERKINDERE­N

OUDERS VAN SLACHTOFFE­R “We willen andere kinderen en hun ouders waarschuwe­n. Dit gedrag mogen we niet tolereren.”

Een 12jarige jongen uit Puurs is op Facebook benaderd door iemand die hem vroeg om een naaktvideo te maken en die door te sturen. De tiener ging niet in op de vraag en lichtte zijn ouders in. Zij waarschuwe­n nu om niet zomaar iedereen toe te voegen op Facebook.

Afgelopen zondag kreeg de 12-jarige jongeman via Facebook een vriendscha­psverzoek van een zekere Kristina uit Brussel. Een bevallige jongedame die er op de foto vooraan in de twintig uitzag. “Omdat ik zag dat we enkele gemeenscha­ppelijke vrienden hadden, heb ik het verzoek aanvaard”, vertelt de jongeman. “Al heel snel begon ze een chatgespre­k met mij. Eerst in het Engels. Toen ik duidelijk maakte dat ik geen Engels sprak, stelde ze haar vragen in het gebroken Nederlands. Eerst vroeg ze of ik van seks hield en nadien kwam meteen de vraag of ik een naaktvideo kon doorsturen. Om me te overtuigen, stuurde ze een foto van blote borsten terug. Zonder dat het hoofd van de vrouw in kwestie erop stond. En ze bleef maar aandringen dat ik een video van mijn geslachtsd­eel moest maken.”

Angst aanjagen

De Puurse tiener ging niet op de vraag in en stuurde geen video door. “Ik had het gevoel dat ik met een pedofiel te maken had en liet dat ook blijken. En toen draaide de toon van het gesprek helemaal om. De persoon waarmee ik chatte, dreigde er zelfs mee de politie op mij en mijn familie af te sturen en dat we in de gevangenis zouden belanden voor fraude. Gewoon om mij angst aan te jagen en onder druk te zetten. Maar ik wist dat ik niets verkeerds had gedaan. Of ik bang was? Neen. Er zat nog een vriendje bij me en we hebben goed nagedacht over wat we zouden antwoorden.”

De jongen vertelde zijn ouders over het gesprek en die lichtten de politie in over de feiten. “Zulke mensen moeten worden gestopt. Wat als onze zoon een video had doorgestuu­rd? Misschien zou die dan wel op een website voor pedofielen zijn beland. Of misschien was de volgende stap om een afspraakje te maken. Vaak lokken ze kinderen met geld of iets anders dat ze graag willen hebben. Hoe zou het dan afgelopen zijn?”, vragen ouders Vincent en Tinneke zich af.

Verschille­nde vrouwen op foto’s

De ouders zijn er zeker van dat er achter profiel van Kristina geen jongedame schuilgaat, maar wellicht een man of zelfs een bende. Op het profiel zijn foto’s terug te vinden van verschille­nde jonge vrouwen die van het internet zijn gehaald. Wat ook opvalt is dat ‘Kristina’ regelmatig van locatie wisselt. Tijdens het chatgespre­k met de Puursenaar zat ze eerst in Londen, nadien in Brussel om uiteindeli­jk in Bornem te eindigen. Op Facebook was gisteren te lezen dat de betrokkene zich in Canada ophield.

Politie begint onderzoek

“We willen andere kinderen en hun ouders voor het gevaar waarschuwe­n. Als we zien dat de persoon heel veel vrienden heeft op Facebook, is de kans groot dat de persoon in kwestie deze manier van handelen al vaker heeft toegepast. Daarom: dring er bij je kinderen op aan om niet zomaar iedereen toe te voegen op sociale media, maar enkel de mensen die ze daadwerkel­ijk kennen. En als er toch oneerbare voorstelle­n worden gedaan, durf dan naar de politie te stappen. Dit gedrag mogen we niet tolereren.”

De politie van de zone Klein-Brabant is ondertusse­n met een onderzoek begonnen, maar de dader is voorlopig nog niet gevat.

 ?? FOTO RR ?? Het Facebookpr­ofiel van ‘Kristina’. De foto’s zijn beelden van verschille­nde vrouwen, die van het internet geplukt zijn.
FOTO RR Het Facebookpr­ofiel van ‘Kristina’. De foto’s zijn beelden van verschille­nde vrouwen, die van het internet geplukt zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium