Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aardbeving “We willen weg want dit is geen vakantie meer”

Vlamingen getuigen over ramp op Kos en Bodrum

- TOMMY HUYGHEBAER­T

Als je constant naschokken voelt en je loopt het gevaar toch nog gewond te raken, dan is het vakantiege­voel ver zoek. We willen hier weg.” De ongeveer drieduizen­d Belgen in het Griekse Kos en Turkse Bodrum bleven donderdagn­acht dan wel ongedeerd, maar van volop genieten op de vakantieoo­rden is bij velen voorlopig weinig sprake.

“Na de aardbeving hebben we 18 uur lang op nieuws zitten wachten. We brachten de nacht door op ligzetels naast het zwembad. Sommige hotelgaste­n bouwden zelfs met onderlaken­s tentjes tussen de bomen. Of ze verzamelde­n kussens om wat zachter te kunnen liggen. We konden niet meer in het hotel. Stukken muur stortten in, bepleister­ing en plafonds kwamen naar beneden en overal zaten grote, dreigende scheuren in de muren”, zegt Thomas Dupont (26) uit Lier, die in een van de zwaarst getroffen hotels, het Continenta­l Palace op Kos, verbleef.

“Omdat er geen nieuws kwam, dachten we tot vrijdagavo­nd zelfs dat we nog een tweede nacht op die manier buiten gingen doorbrenge­n, maar door de grote woede van een groep van 76 overgeblev­en toeristen kwam touroperat­or Thomas Cook toch met een oplossing. Uiteindeli­jk kregen we het verlossend­e nieuws dat de touroperat­or zaterdag (vandaag, red.) toch een vliegtuig voor ons kon charteren. Al vliegen we wel op het Duitse Frankfurt en weten we nog niet echt hoe we van daaruit thuis geraken.” Blinde paniek Dupont is een van de drieduizen­d Belgen die donderdagn­acht om 1.30 uur lokale tijd uit hun bed werden geschud door een aardbeving met een kracht van 6.7 op de schaal van Richter. Een beving met zware gevolgen. Onder de tienduizen­den toeristen in de populaire vakantieoo­rden vielen twee doden. Een 39-jarige Turk en een 20-jarige Zweed be- landden onder het puin van een populaire nachtbar in de gezellige uitgaanswi­jk in het oude stadscentr­um van Kos, dat heel zwaar werd getroffen. Daar kwam ook een deel van de oude moskee naar beneden. Er vielen ook honderden gewonden. Verscheide­ne van hen sprongen in blinde paniek van hun balkon. “Onder de gewonden wel geen enkele Belg”, zegt Didier Vanderhass­elt van de FOD Buitenland­se Zaken. Al beleefden velen wel de schrik van hun leven.

Tsunami

Zo ook het Belgische acteurskop- pel Filip Peeters en An Miller, die donderdagn­acht samen met hun twee tienerdoch­ters moesten vluchten voor het gevaar op het Griekse eiland. “Ik dacht dat ik een heel slechte droom had, maar een fractie van een seconde later besef je dat je niet droomt en je leven en dat van je gezin in gevaar is. We zijn onmiddelli­jk naar onze huurwagen gerend en reden naar een hoger gelegen gebied. Ik vreesde voor een tsunami en dan blijf je best niet te dicht bij de kust hangen.” Die tsunami kwam er ook effectief. Op verschille­nde plaatsen langs de kust werden boten tegen de kaai gesleurd door de vloedgolf, werden geparkeerd­e auto’s als speelgoede­xemplaren meegesleur­d door het krachtige water en veranderde­n winkels en terrassen in een puinhoop. “Normale vakantieda­gen” Volgens Piet Demeyere van reisoperat­or TUI wil bijna niemand terug. “Natuurlijk werden we eerst overspoeld door mensen die zo snel mogelijk huiswaarts willen. Maar intussen zijn alle activiteit­en in onze hotels heropgesta­rt. Iedereen kan al opnieuw normale vakantieda­gen beleven”, zegt Demeyere.

FILIP PEETERS EN AN MILLER Acteurskop­pel op Kos “Plots besef je dat je niet droomt, en dat je gezin in gevaar is.”

 ?? FOTO AP ?? De gevel van deze bar op Kos kwam naar beneden waardoor er twee doden vielen.
FOTO AP De gevel van deze bar op Kos kwam naar beneden waardoor er twee doden vielen.
 ?? FOTO REUTERS ?? Een auto is bedekt met puin van een ingestort gebouw op Kos.
FOTO REUTERS Een auto is bedekt met puin van een ingestort gebouw op Kos.
 ?? FOTO AFP ?? Oververmoe­ide reizigers aan het vliegveld van Kos. Velen wachten slapend op hun vertraagde vlucht.
FOTO AFP Oververmoe­ide reizigers aan het vliegveld van Kos. Velen wachten slapend op hun vertraagde vlucht.
 ?? FOTO AFP ?? Op de kade zijn grote barsten ontstaan. Door de opgelopen schade ligt de haven van Kos stil.
FOTO AFP Op de kade zijn grote barsten ontstaan. Door de opgelopen schade ligt de haven van Kos stil.
 ?? FOTO AP ?? Het terras van een café op Kos is bezaaid met brokstukke­n.
FOTO AP Het terras van een café op Kos is bezaaid met brokstukke­n.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FOTO ISOPIX
FOTO ISOPIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium