Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Wever botst met minister Geens

Burgemeest­er wil dringend meer middelen

-

“De stad Antwerpen heeft van de minister van Justitie niets anders gekregen dan beloftes. In de praktijk krijgen we geen extra mensen.” Harde taal van Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) aan het adres van CD&V-minister van Justitie Koen Geens, die zelf uiterst koel reageert: “Er is geen sprake van een structurel­e onderbezet­ting.”

Burgemeest­er Bart De Wever (NVA) wil dat er snel meer volk komt voor justitiële beveiligin­gstaken. “Vaak moeten agenten van de lokale politie die taken overnemen en dat kan niet.”

b

De Antwerpse burgemeest­er reageert geprikkeld op de uitspraken van minister van Justitie, Koen Geens (CD&V). Die zei enkele dagen geleden dat het beveiligen van onder meer gerechtsge­bouwen en het begeleiden van gevangenen­transporte­n een taak van zowel justitie als de lokale politie is.

Bart De Wever wil dat Koen Geens “dringend” meer middelen vrijmaakt voor Antwerpen. Nu moet de Antwerpse politie vrijwel alle taken van justitie overnemen. Daarvoor worden permanent 44 agenten ingezet.

Tijdelijk tekort

De aanleiding van de discussie is de ontsnappin­g van twee gevangenen aan het hof van beroep in Antwerpen. Minister Geens ontkent dat er een structuree­l tekort aan veiligheid­spersoneel van justitie is.

Het gevangenen­transport werd begeleid door agenten van de lokale politie omdat er geen begeleider­s van justitie aanwezig waren. “Er is een tijdelijk tekort. Dit heeft niets met structurel­e onderbezet­ting te maken”, zegt de minister.

Maar daar denkt Bart De Wever duidelijk anders over. “Antwerpen krijgt vrijwel niets van Brus- sel. Er wordt ons al jaren extra justitiepe­rsoneel beloofd, maar in de praktijk zien we daar niets van.”

Volgens De Wever zijn er 77 mensen beloofd aan Antwerpen. “Die belofte is reeds in 2006 gemaakt door toenmalig minister van Justitie Laurette Onkelinx. Meer dan 36 mensen zijn er nooit naar Antwerpen gestuurd. En van die groep waren er vorige week slechts vier aanwezig. We zijn dus verplicht om onze eigen agenten in te zetten voor die taken. Dat is niet vol te houden.”

Geen polemiek ontketenen

Geens reageerde zondagavon­d op de uitspraken van Bart De Wever, maar wil geen polemiek ontketenen. “De samenwerki­ng tussen de lokale politie en het veiligheid­skorps verliep altijd goed. Pas de laatste maanden kwam er tijdelijk een kink in de kabel door afwezighed­en die onder andere worden veroorzaak­t door tuchtonder­zoeken. Ik ben bereid om met De Wever te overleggen hoe het beter kan.”

PATRICK VAN DE PERRE

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium