Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Moeder reageert geschokt op racistisch­e sms naar haar 12jarige zoon

Moeder uit Merksem kruipt in haar pen na schokkende sms aan haar 12-jarige zoon

-

Met een brief op Facebook heeft de Merksemse Ines Berraies heel wat mensen geraakt. Het was een reactie op een schokkende sms die haar zoon van 12 had ontvangen van de moeder van een vriendin. “Het was de eerste keer dat hij met racisme te maken kreeg. Hij is er nog niet goed van.”

“U heeft mijn zoon voor het eerst doen kennismake­n met puur racisme, persoonlij­k gericht op hem. Voor uw bericht was hij net zoals alle andere kinderen van zijn leeftijd. U heeft daar veranderin­g in gebracht. U heeft hem doen denken dat hij minderwaar­dig is en dat hij zonder enige reden veroordeel­d kan worden vanwege zijn afkomst. U heeft hem bestempeld als kwaad terwijl u hem niet kent en u heeft hem erop gewezen dat hij niets is voordat zijn leven nog maar begint. Ik wist dat deze dag zou aankomen, maar ik had gehoopt dat dit enkele jaren zou uitgesteld worden. Totdat hij klaar is om als volwassen jongeman de wereld tegemoet te gaan. Niet nu! U heeft het zaadje bij hem ingeplant dat wat hij ook is, nooit als gelijke zal be- schouwd worden!” Het is maar een uittreksel van de lange reactie die Ines Berraies op haar Facebookpa­gina heeft neergepend.

“Voor mij was het zeker niet de eerste keer dat ik met racisme te maken kreeg, maar voor mijn zoon wel. Dus kon ik dit niet zomaar laten passeren”, zegt de moeder van de 12-jarige jongen die een Marokkaans­e papa heeft. Hij kreeg vorige week plots een sms van de mama van een schoolvrie­ndinnetje. Ik heb niet graag dat ze met Marokkanen omgaat. Dus hiermee zeg ik dat je geen contact meer mag hebben met haar, zo luidde

het bericht.

Woede ventileren

Een screenshot van die

sms (foto) vergezelde de lange reactie van Ines. Een reactie die aan de andere moeder gericht was, zonder dat de identiteit van de vrouw bekendgema­akt werd. De brief werd de afgelopen dagen meer dan duizend keer gedeeld.

“Ik ben geschrokke­n van alle aandacht. Ik wil niemand aan de schandpaal nagelen, maar ik moest wel mijn woede ventileren. Waar zijn we mee bezig als we zelfs kleine kinderen al kleineren op basis van hun afkomst en vooroordel­en?”, zegt Ines.

Een klacht zal ze niet indienen. Ze hoopt dat de andere mama alsnog contact met haar opneemt. Aan haar zoon las ze de vele positieve reacties op Facebook voor. “Zijn hart is gebroken omdat hij zijn vriendinne­tje niet meer mag zien. Maar dankzij de vele steun op sociale media beseft hij intussen gelukkig wel dat hij niet minderwaar­dig is aan andere kinderen.”

Het bericht maakte reacties los uit alle hoeken. Sommige mensen vroegen zich af of het wel opportuun was een dergelijk bericht in de publieke ruimte op Facebook te delen en of het niet beter was om dat binnenskam­ers uit te praten. Dat wilden we ook voorleggen aan Unia, het Interfeder­aal Gelijkekan­sencentrum. Maar de organisati­e liet gisteren verstaan zich niet te willen mengen en verwees door naar het Minderhede­nforum. Daar was niemand bereikbaar voor commentaar.

JONAS MAYEUR, SAM REYNTJENS

INES BERRAIES Moeder van 12jarige jongen “Mijn zoon zijn hart is gebroken omdat hij zijn vriendinne­tje niet meer mag zien. Maar dankzij de vele steun op sociale media beseft hij dat hij niet minderwaar­dig is.”

 ?? FOTO RR ?? Een screenshot van de sms die Ines Berraies op haar Facebookpa­gina deelde.
FOTO RR Een screenshot van de sms die Ines Berraies op haar Facebookpa­gina deelde.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium