Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Week voor start competitie: drie arbiters en zestien lijnrechte­rs gebuisd

Drie refs uit 1A slagen niet voor fysieke proeven of theorie Twee scheidsen waren met vakantie en mogen ook niet fluiten Slagveld bij lijnrechte­rs: onvoldoend­e voor vier internatio­nals

- DAVID VAN DEN BROECK

De jaarlijkse testen voor de scheidsrec­hters werden zaterdag een ramp. Drie refs uit 1A faalden, twee refs daagden niet op. In totaal zijn 24 van de 69 refs in het profvoetba­l (lijnrechte­rs incluis) meer dan een maand out. Problemati­sch, met de competitie­start voor de deur.

Scheidsrec­htersbaas Johan Verbist zit met een groot probleem. Vandaag doet hij de aanduiding­en voor de eerste speeldag in de Jupiler Pro League, maar het wordt meer puzzelen dan iets anders. Het gevolg van de desastreuz­e testen van afgelopen zaterdag, in het oefencentr­um in Tubize.

Drie van de zeventien refs uit eerste klasse A slaagden niet in de testen. Frederik Geldhof (41) en Christof Dierick (38) faalden voor hun fysieke proeven, die voor het eerst op een kunstgrasv­eld plaatsvond­en in plaats van op een atletiekpi­ste. Erik Lambrechts (32) faalde voor zijn theoretisc­he proef. Pas op 7 september krijgen zij een herkansing, tot dan mogen ze niet fluiten of assisteren. Hetzelfde geldt voor Serge Gumienny (45) en Luc Wouters (47). Zij waren nog met vakantie en daagden simpelweg niet op. Sébastien Delferière en Lawrence Visser, die de Supercup voor hun rekening namen, en Bart Vertenten, die de oefenmatch van Genk tegen Everton floot, waren vrijgestel­d. Zij doen hun testen ook op 7 september, maar mogen intussen wel aan de bak.

Wind en kunstgras

Vijf refs ontbreken dus minstens vijf

speeldagen. Verbist is ontgoochel­d. “In de eerste plaats ben ik verbaasd dat ervaren gasten zoals Geldhof en Dierick niet voor de fysieke proeven slaagden. Stond er een beetje wind? Ja. Hebben ze het kunstgras onderschat? Waarschijn­lijk. Maar ze wisten al van in maart dat die testen op 22 juli daar gepland stonden. Dat Lambrechts voor zijn theorie faalt: oké, dat kan eens gebeuren. Al moet je ondanks de vele nieuwighed­en de regels altijd ken- nen. Dat sommigen alleen nú met hun familie op vakantie kunnen, is dan weer hun recht. Maar ik moet de komende weken vijf refs missen en dat stoort me toch wel.”

De gebuisden steken vooral de hand in eigen boe- zem. “Ik had zaterdag slechte benen, dat voelde ik meteen”, zegt Dierick. “Terwijl ik het vorige maan- dag op training nooit moeilijk kreeg, zat ik nu meer dan vier minuten in het rood. Maar in sep- tember zal het wel lukken. Aangezien ik leraar Aardrijksk­unde ben en nu gewoon thuiszit, heb ik gevraagd of ik tot dan met de semiprofs mag trainen en dat was geen probleem.”

Ook Lambrechts kon het alleen zichzelf verwijten. “Ik had me goed voorbereid op de theorie, het liep helaas mis. Maar ik zal ervoor zorgen dat het geen tweede keer gebeurt.” Wel is dit voor hem extra vervelend. Hij is sinds deze maand een van de acht semiprofs en fluit ook Europees, wat tot 7 september dus evenmin kan.

Probleem bij lijnrechte­rs

Hoe Verbist de afwezighei­d van de vijf refs kan opvangen? “Door de andere twaalf meer kansen te geven”, zegt hij. “Zo komen de nieuwe stagiairs, die al in Play-off 2 floten (de 26-jarige Wesley Alen en 29-jarige Bert Put, red.), nu wat sneller in de running.”

Makkelijk gezegd, want het probleem is veel gro- ter dan dat. Vooral met de assistente­n moet er straks worden gepuzzeld. Van de 41 lijnrechte­rs in het profvoetba­l gingen er zaterdag zestien (!) kopje-onder. Dertien onder hen faalden op het veld, drie voor theorie, terwijl er nog enkele anderen ontbraken. En wat vooral pijnlijk is: bij de gebuisden zitten ook vier (van de tien) FIFA-lijnrechte­rs, die internatio­naal actief zijn.

Met ook nog een paar geblesseer­den zijn er in totaal 24 van de 69 refs meer dan een maand onbeschikb­aar. Dat is een op drie, ongeziene cijfers. Verbist zal dus serieus moeten schuiven binnen de teams, ook in eerste klasse B. Een fysiek probleem is er volgens hem niet. Maar, zo zegt hij: “Ik zal de komende dagen de nodige gesprekken voeren, om te kijken wat er precies scheelde. Zaterdag waren velen nog te ontgoochel­d.”

Johan Verbist (scheidsrec­hters baas)

“Stond er een beetje wind? Ja. Hebben ze het kunstgras onderschat? Waarschijn­lijk.”

Christof Dierick (gebuisde scheidsrec­hter)

“Ik had zaterdag slechte benen, dat voelde ik meteen.”

 ?? FOTO'S BELGA ?? Christof Dierick en Frederik Geldhof (midden) blijken niet fit genoeg.
FOTO'S BELGA Christof Dierick en Frederik Geldhof (midden) blijken niet fit genoeg.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Erik Lambrechts faalde voor zijn theoretisc­he proef.
FOTO PHOTO NEWS Erik Lambrechts faalde voor zijn theoretisc­he proef.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium