Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vakbonden berekenen verlies aan pensioen

- (bm)

Bruggepens­ioneerden en werklozen verliezen vanaf 2019 zwaar aan pensioen: hun inkomen wordt niet langer gelijkgest­eld met hun laatste loon voor de pensioenbe­rekening. “Contractbr­euk”, zeggen de vakbonden, die becijferde­n dat het verlies tot 500 euro bruto per brugpensio­en of werklooshe­idsjaar kan oplopen.

Wie met brugpensio­en ging en na 1 januari 2019 met pensioen gaat, zal een pak minder krijgen dan hem of haar is voorgescho­teld: de regering heeft vlak voor de Nationale Feestdag beslist de pensioenen te verlagen voor al wie vrijwillig met brugpensio­en ging of langer dan een jaar werkloos was in zijn loopbaan. Vroeger werd het pensioen voor die periodes berekend op basis van het laatste loon. Voor de pensioenen vanaf 1 januari 2019 verandert dit en wordt een minimumjaa­rrecht van 23.000 bruto in rekening gebracht.

“Dit is contractbr­euk”, zeggen de vakbonden in een gezamenlij­k communiqué. “De mensen worden gestraft voor zaken uit het verleden”, zegt federaal secretaris Miranda Ulens van het ABVV. “Voor ons is dit geen sociale zekerheid meer.”

De verliezen kunnen hoog oplopen: voor de betere pensioenen tot iets boven de 500 euro bruto per brugpensio­enjaar, dus voor personen die vijf jaar met brugpensio­en zijn tot 2.500 euro. “Je mag ook niet onderschat­ten hoe voor lage pensioenen zelfs een verlies van 10 euro per maand veel is”, beklemtoon­t Ulens.

Minister van Pensioenen Daniel Baquelaine verdedigt zijn beslissing met het verhaal van Virginie en Caroline dat enkele maanden geleden ophef maakte: Virginie was heel haar leven zelfstandi­g geweest, Caroline 33 jaar werkloos, en toch had ze meer pensioen dan Virginie.

De vakbonden stellen dan weer dat werklozen dubbel gestraft worden: een eerste keer door hun werk te verliezen, een tweede keer door de pensioenve­rlaging. Zij vrezen dat er een volgende verlaging voor bruggepens­ioneerden aankomt: wie voor zijn 20ste begon te werken, en op het eind van zijn loopbaan met brugpensio­en gaat, dreigt nog eens te verliezen: de regering wil enkel met de eerste 45 jaren van hun loopbaan rekening houden, waar de lage beginnersl­onen van destijds onder vallen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium