Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Sebastiaan kwam mee uit het water, maar plots was hij weg”

Jonge scout (15) overlijdt na zwempartij in meer van Bütgenbach

-

We waren allemaal uit het water gekomen en Sebastiaan stond naast ons. Maar plots was hij weg”, zo vertelden de vrienden van de jonge Vlaamse scout Sebastiaan Vandommele (15), die zaterdag vermist raakte aan het meer van Bütgenbach. Zondagmidd­ag werd zijn lichaam gevonden, op amper 20 meter van de plek waar hij het laatst was gaan zwemmen.

Ze waren sinds 15 juli op kamp, de Padvinders van Sint-Joris uit het West-Vlaamse Izegem. In Mürringen in de Oostkanton­s hadden ze hun tenten opgeslagen. De Verkenpoli­tie ners, een groep van twintig jongens tussen 14 en 17 jaar, vertrokken zaterdagmi­ddag op trektocht. Rond 15u besloten ze halt te houden in Büllingen, om een frisse duik te nemen in het meer van Bütgenbach.

“Sebastiaan stond bij ons aan de kant op de kiezelsten­en, waar we ons aan het afdrogen waren”, vertelden de andere leden later aan de politie. Maar plots was Sebastiaan weg. Niemand had gezien waar hij heen was.

Eerst gingen de scoutslede­n zelf nog op zoek naar hun vriend. “Het leek logisch dat hij de bossen was ingestapt”, zegt burgemeest­er Friedhelm Wirtz van Büllingen. Maar toen ze hun vriend niet vonden, verwittigd­e de groep de hulpdienst­en. “Om 17u hebben ze de gewaarschu­wd”, zegt burgemeest­er Wirtz. De brandweer en de politie kamden de bossen uit. Er werden speurhonde­n en een politiehel­ikopter ingezet. Maar om middernach­t was Sebastiaan nog steeds niet gevonden.

Sebastiaan had een lichte vorm van autisme. “Hij was al lang lid van de scoutsgroe­p. Hij werd er goed opgevangen en de andere leden wisten hoe ze met hem moesten omgaan”, zegt Hans Van Kerckhove van Scouts en Gidsen Vlaanderen.

Duikers vinden lichaam

Zondagmorg­en werd ook een speurtocht in het meer opgezet, met twee boten, duikers en sonarmater­iaal. Dat leverde al snel resultaat op. Het lichaam van Sebastiaan werd om 13.15u gevonden, op amper 20 meter van de plek waar de scouts in het water waren gegaan.

De ouders van de jongen waren met vakantie in Spanje. Toen ze zaterdag te horen kregen dat hun zoon vermist werd, keerden ze meteen terug. Ze arriveerde­n om 14u in Büllingen, waar ze het vreselijke nieuws te horen kregen.

Kamp wordt afgebroken

De plek waar de scouts in het water gingen, wordt niet bewaakt door redders. Volgens burgemeest­er Wirtz is het er niet toegelaten om te zwemmen. “Al weet ik dat ook mensen uit de buurt daar soms zwemmen. Het is er in theorie niet gevaarlijk.”

De politie kondigde al aan dat er geen onderzoek komt naar de dood van de jongen. Volgens haar gaat het om een spijtig ongeluk. Wellicht verdronk Sebastiaan, of stierf hij door hydrocutie: dat is de shock die een warm lichaam te verduren krijgt als het met ijskoud water in contact komt.

Normaal zou de groep nog tot 29 juli in de Oostkanton­s blijven, maar de scoutslede­n beslisten om hun kamp vroegtijdi­g af te breken. Ze kozen er wel voor om zondagavon­d nog samen in Mürringen te blijven, om het drama samen te verwerken. Vandaag komen ze naar huis.

CEDRIC LAGAST, BERT FEYS

 ?? FOTO'S BELGA, RR ?? Het meer van Bütgenbach in de Oostkanton­s. Kleine foto: slachtoffe­r Sebastiaan Vandommele.
FOTO'S BELGA, RR Het meer van Bütgenbach in de Oostkanton­s. Kleine foto: slachtoffe­r Sebastiaan Vandommele.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium