Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ourthe maakt weer slachtoffe­rs: Antwerpse scouts ziek

Jonggidsen noodgedwon­gen naar huis na zwempartij in zijrivier

- (sare)

Het Ourthewate­r blijft jeugdbeweg­ingen en lokale overheden zorgen baren. Gisteren werd opnieuw een Antwerps jeugdkamp stopgezet. Een 25tal jonge meisjes was ziek geworden.

De Jonggidsen (11 tot 15 jaar) van Scouts 9 en 10 Sint-Lievens Sint-Andries uit hartje Antwerpen waren sinds een week op kamp in Ottré, vlak bij Vielsalm. “Ze hadden gezwommen in een zijrivier van de Ourthe”, zegt groepsleid­er Thomas Bohner. Eerst werd één lid ziek. “Al snel waren het er vijf en zondag (gisteren, red.) was heel de groep ziek.” De klachten waren dezelfde als bij eerdere vroegtijdi­g afgebroken kampen: diarree en braken.

Na onderzoek in een plaatselij­k ziekenhuis bleken acht leden er erg aan toe. “Ze zijn allemaal terug thuis nu. Een deel van de leiding is ter plaatse het terrein nog aan het opruimen.” Of de tweede week van het meisjeskam­p nog ingehaald zal worden, is voorlopig koffiedik kijken. “Er zijn nog geen plannen, maar ik denk dat het toewijzen van de totemnamen zeker nog zal doorgaan”, aldus de groepsleid­er.

Van de scoutsgroe­p is ook een tak jongens op kamp in de buurt van de Ourthe. “Zij zijn vrijdag nog gaan zwemmen. Voorlopig is er nog niemand ziek, maar het is afwachten”, zegt Thomas Bohner.

De koepels van de verschille­nde Vlaamse jeugdbeweg­ingen volgen de situatie aan de Ourthe op de voet. Het lage waterpeil na de lange droogte zou volgens lokale burgemeest­ers en de Luxemburgs­e gouverneur een hoger gevaar op infecties inhouden. Door de mindere stroming zouden virussen of bacteriën er beter kunnen gedijen.

Wateronder­zoek

“Ik verwacht maandag (vandaag, red.) de resultaten van het wateronder­zoek door de civiele beschermin­g”, zegt Brecht Goerlandt van jeugdbeweg­ing KSA. “Afhankelij­k van die resultaten gaan we kijken wat we moeten doen. We weten perfect welke KSA-groepen er in de buurt van de Ourthe op kamp zitten of er nog op kamp gaan deze vakantie.” Scouts en Gidsen Vlaanderen raadt in een bericht op zijn website alvast iedereen af in contact te komen met het Ourthewate­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium