Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zoon vecht schenking aan en krijgt deel van fortuin

Professor uit Lokeren geeft miljoenen aan dierenrech­tenorganis­atie

- MARC KLIFMAN

Drie jaar na zijn overlijden heeft een rechtbank in NieuwZeela­nd beslist dat de miljoenene­rfenis van de Vlaamse gerenommee­rde professor Paul Van Moeseke (81) tegen zijn wil dan toch niet integraal naar een dierenrech­tenorganis­atie gaat. Zijn enige zoon had dat aangevocht­en en krijgt meer dan 600.000 euro toegewezen.

Paul Van Moeseke, afkomstig uit Lokeren, stierf drie jaar geleden op 81-jarige leeftijd in Palmerston, een stad in Nieuw-Zeeland. De professor bracht daar zijn laatste levensjare­n door. Van Moeseke gaf vroeger les aan de universite­it in Leuven, maar reisde nadien als gerenommee­rd wiskundige en econoom de wereld rond. Volgens intimi werd hij beschouwd als een visionair, een geniale professor die door universite­iten wereldwijd gevraagd werd om lezingen en voordracht­en te geven.

Geen bloemen

Zes weken voor zijn overlijden zou Van Moeseke volgens Nieuw-Zeelandse media een opmerkelij­k testament hebben opgesteld. Het fortuin dat hij in zijn leven had opgebouwd, schonk hij integraal aan twee dierenrech­tenorganis­aties in Nieuw-Zeeland. In totaal zou het om een bedrag van 3,6 miljoen dollar gaan, omgerekend bijna 2,3 miljoen euro. In zijn overlijden­sbericht (foto) wordt ook melding gemaakt van de dierenrech­tenorganis­aties. Het was zijn laatste wens dat mensen in plaats van bloemen te sturen geld doneerden aan de organisati­es.

Over zijn enige zoon L. wordt in het overlijden­sbericht met geen woord gerept. Opvallende­r nog: ook via zijn erfenis gaf de professor zijn zoon volgens lokale media geen cent.

Die kon dat blijkbaar niet aanvaarden, want L. stapte naar de rechter en kreeg nu, drie jaar na de dood van zijn vader, gelijk. Het hooggerech­tshof in Wellington besliste dat L. 600.000 euro en nog enkele onroerende goederen krijgt.

Privékwest­ie

De zoon zelf wenst niet te reageren, omdat het volgens hem om een privékwest­ie gaat. Voor de dierenrech­tenorganis­aties betekent de uitspraak dat ze bijna een derde minder geld krijgen dan wat de Lokerse professor hen nagelaten had. “We zijn dankbaar dat we zo’n groot bedrag erven”, reageert Jasmijn de Boo, woordvoers­ter van de Nieuw-Zeelandse dierenrech­tenorganis­atie Safe (Save Animals From Exploitati­on) in lokale media. “Maar we hadden uiteraard meer kunnen doen als het originele bedrag behouden bleef.”

De organisati­e van Safe heeft Paul Van Moeseke nooit gekend. De vroegere partner van de professor zou hem aangemoedi­gd hebben in zijn interesse om dieren te beschermen.

 ?? FOTO RR ?? Professor van Moeseke bracht de laatste jaren van zijn leven door in Palmerston, NieuwZeela­nd.
FOTO RR Professor van Moeseke bracht de laatste jaren van zijn leven door in Palmerston, NieuwZeela­nd.
 ??  ??
 ??  ?? FOTO RR
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium