Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Haven pompt geld in Brazilië

Investerin­g van 8,5 miljoen euro in privéhaven moet leiden tot nieuwe trafieken

- PAUL VERBRAEKEN

Het havenbedri­jf neemt voor 10 miljoen dollar (8,5 miljoen euro) een participat­ie van 1,17% in de nieuwe, uitstekend gelegen privéhaven Açu in Brazilië. Antwerpen hoopt hiermee nieuwe trafieken aan te trekken.

Tien jaar geleden was er nog niets. Nu is de gloednieuw­e haven Porto do Açu in Brazilië al grotendeel­s operatione­el. Langs een kustlijn van 15 kilometer beschikt ze over een zone van 130 vierkante kilometer met daarin in feite twee havens. Noordelijk is er een ertsen- en petroleump­ier tot 3 km in zee, toegankeli­jk voor de allergroot­ste schepen. En zuidelijke­r, beschermd door twee kilometers­lange havenhoofd­en, is er een uitgebagge­rde haakse binnenhave­n met 13 kilometer kade.

“Die haven ligt op 320 kilometer van Rio de Janeiro en vlak bij de grootste Braziliaan­se offshore olievelden, zeg maar het Braziliaan­se Ruhrgebied. Ze zal aansluiten op wegen en later ook op spoorwegen”, zegt Antwerps havenschep­en Marc Van Peel (CD&V).

Sinds dit weekend is Antwerpen via dochterbed­rijf Port of Antwerp Internatio­nal (PAI) officieel verbonden met de Braziliaan­se haven. Een delegatie onder leiding van PAI-bestuurder Kristof Waterschoo­t en projectver­antwoordel­ijke Tessa Major onderteken­de er een samenwerki­ngscontrac­t.

Ook advies verlenen

Voor schepen Marc Van Peel is de inzet duidelijk. “Met PAI zijn we tegelijk investeerd­er en adviesverl­ener. Eerder al engageerde­n we ons in havens in India en Oman. Met succes. De Indische haven leverde ons naderhand zelfs netto een winst op van 5,7 miljoen euro. Nu investeren wij 8,57 miljoen euro in het kapitaal van deze privéhaven, die door het Amerikaans­e EIG en het Brazili- aanse Prumo wordt gecontrole­erd. Dat is goed voor een aan- deel van 1,17%, met een optie om het nog eens te verdubbele­n. We zetten er meteen acht van onze mensen op: vier in Antwerpen en vier expats ter plaatse, plus het recht op een bestuursma­ndaat. Eén Braziliaan komt vanuit het Havenhuis de markt verkennen.”

“Voor een haven als Açu is de naam Port of Antwerp een kwaliteits­label en tegelijk brengen wij voor hen knowhow aan. Voor ons is het de bedoeling dat dit engagement goederenst­romen op gang zal brengen naar en van Antwerpen. Voor onze consultanc­y betalen zij overigens op jaarbasis 1,5 miljoen euro”, zegt Van Peel nog.

MARC VAN PEEL Havenschep­en Antwerpen “Deze samenwerki­ng zal goederenst­romen naar Antwerpen op gang brengen.”

 ?? FOTO BELGA ?? De haven Porto do Açu ligt nabij het “Braziliaan­se Ruhrgebied.”
FOTO BELGA De haven Porto do Açu ligt nabij het “Braziliaan­se Ruhrgebied.”
 ??  ?? FOTO BELGA
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium