Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Duitsland blaft naar Turkije (maar bijt niet)

Gedaan met milde houding: scherper reisadvies en minder economisch­e steun

- GISELLE NATH

Een scherper reisadvies, een herziening van economisch­e steun: wat heeft Duitsland nog meer in petto voor het steeds autoritair­dere Turkije?

Nu is het écht gedaan met de milde houding. Dat is de boodschap van Berlijn aan Ankara. Vrijdag onderbrak minister van Buitenland Sigmar Gabriel zijn vakantie om een ‘koerswijzi­ging’ in de diplomatie­ke relaties aan te kondigen. “Wij gaan de samenwerki­ng en vooral de economisch­e steun aan Turkije herzien”, zei hij. “We kunnen niet doorgaan zoals in het verleden.”

De Turkse justitie heeft verschille­nde Duitsers gearrestee­rd op dubieuze verdenking­en van ‘terrorisme’. Dat overkwam in februari journalist Deniz Yucel, die nog steeds in de cel zit. Vorige week was mensenrech­tenactivis­t Peter Steudtner aan de beurt. Steudtner had nauwelijks banden met Turkije. Ankara wil dat Duitsland (vermeende) aanhangers van de Gülenbeweg­ing en PKK uitlevert.

Opmerkelij­k was de open brief die minister Gabriel zondag richtte aan de bijna 3 miljoen Duitsers met Turkse achtergron­d. Gabriel verzekerde hen dat ze niet het doelwit waren van het nieuwe beleid en dat de Duits-Turkse vriendscha­p kostbaar is, “ondanks de moeilijke tijden in het vooruitzic­ht. Jullie horen in Duitsland thuis, met of zonder Duits paspoort”, besloot hij.

Wapendeals

Toch is het nog afwachten hoe ver Berlijn zal gaan met de nieuwe koers. Het reisadvies voor Turkije is dit weekend aangescher­pt, maar van een echte reiswaarsc­huwing is nog geen sprake.

Duitsland herbekijkt ook wapendeals met Turkije. Volgens Reuters geldt dat alleen voor toekomstig­e deals. De bestaande exportover­eenkomsten tussen beide NAVO-partners (ter waarde van 22 miljoen euro, alleen al in de eerste vier maanden van 2017) komen niet in het gedrang.

Op sociale media reageerde Erdogan fel, zoals altijd. Maar er staat veel op het spel, want Duitsland dreigt bij de Europese Unie te lobbyen voor verdere sancties. Binnenkort weten we hoe hoog Erdogan het spel wil spelen.

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Het reisadvies voor Turkije is aangescher­pt, maar van een echte reiswaarsc­huwing is geen sprake.
FOTO BELGAIMAGE Het reisadvies voor Turkije is aangescher­pt, maar van een echte reiswaarsc­huwing is geen sprake.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium