Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Spectacula­ire race met powerboats eindigt in mineur

- KOEN DHOLLANDER

Twee boten gaan over de kop tijdens WK-manche, wedstrijd meteen stilgelegd

Dit weekend moest er op de Schelde gestreden worden voor de WKmanche van F2powerboa­ts, onderdeel van het UIM F2 World Championsh­ip. Maar door het slechte weer, waar de snelle boten hypergevoe­lig voor zijn, liep het mis. Het kampioensc­hap werd uiteindeli­jk afgelast.

Waren er in 2000 – toen de prestigieu­ze wedstrijd voor de eerste keer onze stad aandeed – nog 80.000 mensen present, dit weekend lag dat aantal een pak lager: zaterdag en zondag daagden er nog geen 20.000 bezoekers op. Dat had alles te maken met het slechte weer. Op zaterdagna­middag konden de kwalificat­ies en de afvalrace voor de startgrid niet doorgaan omdat het te woelig was op het water. Als alternatie­f kwamen de motoren met 220 pk rond 18.30u nog een tijdje buiten. De kwalificat­ies werden dan verschoven naar zondag, net voordat de race zou plaatsvind­en. Maar tijdens de kwalificat­ies gingen twee powerboats over de kop en zagen de piloten het niet meer zitten om onder de- ze omstandigh­eden te racen. De piloten en de race- directie kwamen samen en de beslissing viel om de race te annuleren.

Voor de Noorse Mette Bjerknes was het weekend in Antwerpen toch een hele ervaring. “We vonden wat tijd om even op stap te gaan in Antwerpen en hebben er ook lekker gegeten. Antwerpen is echt een knappe stad. Het is heel jammer dat de Belgische prijs niet kon doorgaan, maar veiligheid gaat voor alles. Er worden dus ook geen punten gegeven en wij keren met ons team terug naar huis. Het gebeurt bijna nooit dat een race of kwalificat­ie moet geannuleer­d worden, maar als dat zo is, dan is het altijd door het weer.”

Airbag

Een F2-powerboat heeft een vermogen tot 220 pk, weegt zo’n 450 kilo en is 4,8 meter lang. Een powerboat besturen is niet evident: de piloten hebben veel kracht nodig en moeten naast een helm ook een speciale nekbescher­ming dragen. Een powerboat heeft zelfs een airbag, die de piloot moet beschermen als hij op het dak zou terechtkom­en. De boten behalen vanuit stilstand in iets meer dan 3 seconden 100 kilometer per uur op het water.

Omdat de boten bijna helemaal uit het water komen, zijn ze bij hoge snelheid heel gevoelig voor hogere golven in combinatie met wind. Daardoor kunnen de boten uit het water vliegen. Ook reddingsac­ties zijn dan heel moeilijk.

Op 5 en 6 augustus zitten alle teams in het Noorse Tonsberg.

METTE BJERKNES

Deelneemst­er WKmanche ‘‘Het is heel jammer dat de Belgische prijs niet kon doorgaan, maar veiligheid gaat voor alles, vind ik.’’

 ?? FOTO'S KOEN DHOLLANDER ?? Het evenement werd van zaterdag verschoven naar zondag, maar uiteindeli­jk werd het volledigt afgelast.
FOTO'S KOEN DHOLLANDER Het evenement werd van zaterdag verschoven naar zondag, maar uiteindeli­jk werd het volledigt afgelast.
 ??  ??
 ??  ?? FOTO KOEN DHOLLANDER
FOTO KOEN DHOLLANDER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium