Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vandaag ga ik in Parijs nog oesters eten met Daphne”

Belgisch kampioen Oliver Naesen en Jan Bakelants rijden de Tour in Franse loondienst voor AG2R La Mondiale. Elke dag brengen we een snelle babbel met de twee grootste monden van het peloton.

-

Jan, heb je zaterdagav­ond Romain wat moeten oppeppen? Hij zag er wat getergd uit na zijn tijdrit.

“Hij had een mindere dag en verloor ei zo na zijn podiumplaa­ts. Het was even helemaal op. Maar we hebben hem ’s avonds wat opgebeurd met pintjes. Om 22.00u was hij weer ontdooid. Ik heb veel respect voor Romain. Als Fransman in de Tour... Al die aandacht van de media. Er lag heel veel druk op zijn schouders.”

Wat is de eindbalans van de ploeg?

“Heel goed. Het seizoen is alweer ge- slaagd. Je mag nog zo veel winnen in andere koersen, voor een Franse ploeg staat of valt het seizoen met de Tour. Had Romain die derde plaats nog verloren, was dat een ramp geweest. Een ritzege en het podium. De sponsors zijn in de wolken.”

Hoe evalueer je jouw Tour?

“Ik heb me goed geamuseerd. De kers op de taart ontbrak. Ik besef nog meer hoe moeilijk het is om een etappe in de Tour te winnen. Maar ik ga met een veel beter gevoel naar huis dan vorig jaar.”

Vorig jaar haastte je je na de slotrit naar huis om je pasgeboren dochtertje te zien. Heb je dit jaar wel kunnen genieten van het feestje na afloop?

“Daphne en Julia stonden mij aan de finish op te wachten. Ik moest wel nog een acte de présence geven in Vive le Velo. Ze hebben dan maar backstage meegeluist­erd naar wat ik te vertellen had.”

Waren ze er ook bij op tijdens het etentje en feest met de ploeg?

“Niet helemaal. Dat feestje is geregeld op zijn Frans: met veel lange speechen. Het was al elf uur toen we ons voorgerech­t kregen. Julia is nog jong. Als ze te laat zou opblijven, zou het een week duren om haar op tijd in bed te krijgen. Maar vanmiddag mag ze wel meedoen bij onze traditione­le oesterlunc­h. Voor we op maandagmid­dag na de Tour naar huis rijden, hebben Daphne en ik de gewoonte om in Parijs oesters te gaan eten. Ik ben daar dol op, en het is naar het schijnt ook bevorderli­jk voor de mannelijke potentie.”

Met champagne of met Sancerre?

“Zonder alcohol. Gewoon puur. Ik vind dat je anders die zilte smaak van de zee niet meer proeft. En ik wil volgende week ook nog iets uitrichten in de Clasica San Sebastian.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium