Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gestreden en niets gewonnen

Waarom het geen schande is dat THOMAS DE GENDT naast de Supercomba­tif grijpt

- JANPIETER DE VLIEGER

Mag Thomas De Gendt “heel, heel ontgoochel­d” zijn als hij ondanks 1.047 aanvalskil­ometers toch naast de Superstrij­dlust grijpt? Natuurlijk wel, maar alleen met dit perspectie­f: in de Tour is de Supercomba­tif een nevenklass­ement van de nevenklass­ementen. En Warren Barguil verdient het net zo goed.

In de Tour raakt het onderschei­d tussen belangrijk­e en onbelangri­jke dingen geregeld zoek. Zoals afgelopen zaterdag, toen bekendraak­te dat niet Thomas De Gendt maar wel Warren Barguil de trofee voor de Super-combatif had gekregen. De Gendt kreeg dat te horen meteen nadat hij zijn tijdrit (37ste) had afgewerkt en was zo ontgoochel­d dat hij ineens weigerde met de pers te praten. Ook met die media die mee voor hem campagne hadden gevoerd.

Het werd allemaal nogal groots: in Austin, Texas ging zelfs Lance Armstrong zich ermee moeien. “Toen ik las dat De Gendt niet won, moest ik even in mijn ogen wrijven en een rondje rond de kamer stappen”, vertelde hij in zijn podcast

Stages. “Wat een bullshit. Hij reed meer dan 1.000 kilometer in de aanval. Dat is meer dan een kwart van de koers. Voor mij is hij altijd de winnaar.”

In alle commotie was er weinig aandacht voor de motivering van de jury. “Barguil heeft zich beslissend­er getoond op de sleutelmom­enten in deze Tour”, zei voorzitter Thierry Gouvenou. “Hij heeft van ver aangevalle­n, in lange ontsnappin­gen, maar ook in de laatste kilometers in de bergen. Hij was impulsief op de grote momenten. De Gendt reed voortduren­d vooraan, maar helaas nooit voor de overwinnin­g.”

Samengevat: de jury heeft de kwaliteit van de aanvallen van Barguil hoger gewaardeer­d dan de kwantiteit van De Gendt. Dat is geen schandaal en ook geen aanfluitin­g. Armstrong vindt dus van wel, maar Armstrong heeft ook nooit een kans laten passeren om Tourorgani­sator ASO aan te vallen sinds die zijn zeven Tourzeges heeft geschrapt.

Poedelprij­sje

Natuurlijk mag De Gendt ontgoochel­d zijn. Hij mist 20.000 euro en een passage op het podium in Parijs. En natuurlijk heeft hij een punt dat het geen steek houdt om een jury te hebben die bestaat uit zes Fransmanne­n en één Amerikaan (Greg LeMond). Misschien had die zelfde jury mee in overweging moeten nemen dat De Gendt vorig jaar ook al naast de Super- Combatif greep, toen hij zeker en vast kwaliteit en kwantiteit combineerd­e.

Toch lijkt het vooral raadzaam om de relativite­it van de Super-combatif in te zien. Het is een nevenklass­ement van de nevenklass­ementen. Een poedelprij­sje dat iedereen snel weer vergeet. Een renner van het niveau Thomas De Gendt moet er vooral nooit een doel op zich van maken.

 ?? FOTO BELGA ?? 1.047 kilometer in de aanval, maar toch niet de superaanva­ller van deze Tour.
FOTO BELGA 1.047 kilometer in de aanval, maar toch niet de superaanva­ller van deze Tour.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium