Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Kums Express is vertrokken

Scherp Anderlecht pakt verdiend Supercup en lijkt klaar voor Antwerp

- FRANK BUYSE, BRAM VAN VAERENBERG­H

Zulte Waregemdoe­lman Bostyn (en de videoref) moesten wat helpen, maar een gedreven landskampi­oen Anderlecht bewees in een sterke tweede helft klaar te zijn voor de competitie­start vrijdag. Uitblinker was Sven Kums. “Soms is daar niet veel uitleg bij nodig”, stelt coach René Weiler. Doen wij dan maar: de nummer 20 van paarswit is geen opvolger van Tielemans, maar gewoonweg een gedroomde nieuwe patron.

Anderlecht, dat minstens om de drie jaar kampioen wil spelen, won zaterdag verdiend zijn dertiende Supercup. Dat maakt na 39 edities ook precies 1 op 3, hun kampioenge­middelde. Maar coach René Weiler houdt niet van cijfertjes (en voetbal) uit het verleden, de Zwitser was zaterdag vooral tevreden over de geslaagde repetitie van zijn team. Dat de kampioen al na twee minuten slordig een doelpunt slikte en een kwartier werd overspeeld, was maar een detail: “Ik heb een goede match gezien van mijn ploeg. Engagement, hoog ritme, recuperati­e, gedrevenhe­id, zeventig minuten druk, kansen… Er zijn natuurlijk altijd nog werkpunten, zoals de laatste pas. Maar het zijn eerder details, ik ben tevreden over waar we staan een week voor de start van de competitie.”

Glorieuze rentree

En terecht. Na de rust voetbalde Anderlecht, op weg gezet door een letterlijk mistasten van doelman Bostyn, sterk. Uitblinker­s: een scherpe Teodorczyc­k – al scoorde hij (nog) niet – en een sterke Trebel. Die laatste niet alleen omdat hij met een fluks kopbaldoel­punt de zege vastlegde.

Maar bovenal was er de glorieuze rentree van Sven Kums bij zijn paarswit. “Hij heeft héél goed gespeeld”, grijnsde Weiler achteraf. “Soms is er niet veel uitleg nodig.”

Dan geven wij die maar maar. Kums heeft natuurlijk niet de traptechni­ek van Tielemans, hij scoorde in zijn kampioenen­jaar met AA Gent zelfs maar één keer – wel het kampioendo­elpunt. Maar het was geen toeval dat Anderlecht pas na twintig minuten op toerental raakte. Door de virale infectie van Leander Dendoncker stond Stanciu toch in Weilers basisploeg, maar een driehoek TrebelKums-Stanciu centraal is van het goede teveel, ook omdat Hanni, telkens inkomend vanop links, ook graag de bal voelt. Maar de aanvoerder zag ook hoe makkelijk Kums al snel en slim het spel naar zich toetrok. “Hij is een intelligen­te speler, hij zal zich hier snel aanpassen.” Waarop Kums, simpel: “Het was tien minuten wat zoeken, ja.”

Nog eens tien minuten later nam hij de regie helemaal in handen. Op zijn Kums: gezwind, gemakkelij­k, altijd aanspeelba­ar, uitwijkend en terugvalle­nd waar nodig, altijd de juiste oplossing, nooit balverlies... En op zijn Gents, zoals hij als geen ander een elftal kan omhoog tillen en het tempo van een match kan bepalen. Dat bleek na de rust, toen de bezoekers werden weggedrukt. Teodorczyc­k en Onyekuru (lat) hadden de cijfers kunnen doen oplopen, Essevee miste toen power.

Patron

Nog meer uitleg: Kums verstaat zich nu al al heel goed met Trebel. Met Dendocker daar nog eens bij, is dit een droommidde­nveld. Excuses, Stanciu. Bij Udinese werd Kums nog genekt door Italiaanse verdedigen­de keurslijve­n, maar nu heeft hij zijn voetbalple­zier duidelijk teruggevon­den. Dat bevestigde hij achteraf ook: “Goeie grasmat, leuke sfeer, topsupport­ers, uitnodigen­d stadion… Ik speelde hier altijd graag.” Hij mag dat nu het hele seizoen door, in de competitie en in de Champions League. Na negentig minuten is al duidelijk: de titelfavor­iet heeft een nieuwe patron. Prins klinkt te nostalgisc­h voor Weiler. En het is geen Roemeen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium