Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zo’n liveuitzen­ding zorgt wel voor extra druk”

Eerste officiële match met videoref is succes

-

De Supercup was de eerste officiële match in België met een videoref en al meteen kon Kris Bellon, in zijn busje geassistee­rd door Stephanie Forde en Brent Staessens, zich nuttig maken voor ref Sébastien Delferière.

Bij het eerste doelpunt van Anderlecht liet Zulte Waregem-doelman Bostyn de bal uit zijn handen glippen. Videoref in actie! “Ik liet Delferière meteen weten dat ik de fase aan het checken was. We hebben ze vanuit drie verschille­nde standpunte­n in slow motion bekeken en daaruit bleek al snel dat de doelman de bal niet onder controle had. Geldig doelpunt dus.” De videorefs controleer­den in totaal acht fases. “Bij die laatste gele kaart (van Leya Iseka, red.) bijvoorbee­ld hebben we meteen de fase grondig herbekeken om te zien of er geen zwaardere sanctie moest komen. Niet dus.”

“De samenwerki­ng met Delferière verliep al meteen top”, pikt Forde in. “Maar iedere ref heeft een eigen stijl en als videoref moeten we daarin meegaan, dat zal nog wel wat tijd vragen.”

48 wedstrijde­n

“We moeten ook snel beslissen”, vult Bellon aan. “En zo’n live-uitzending zorgt toch voor extra druk.”

Maar het eerste examen is dus geslaagd. België krijgt deze week hoogstwaar­schijnlijk de toestemmin­g van de IFAB (het orgaan dat over de spelregels van het voetbal waakt, red.) om ook live te gaan in de competitie. Vanaf dit seizoen zullen 48 wedstrijde­n worden gespeeld waarbij de videorefs kunnen ingrijpen. Dat komt neer op gemiddeld zes matchen per team.

De mijlpaal voor het Belgische voetbal werd trouwens passend afgesloten: de wedstrijdb­al, gesigneerd door de drie videorefs, ging met Bellon mee naar huis. “Mooi souvenir, toch?”(gco)

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Videoref Kris Bellon.
FOTO PHOTO NEWS Videoref Kris Bellon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium