Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bijna Belgisch internatio­nal, nu revelatie van Oranje

Jacky Groenen, de Belgische die het sprookje van de Red Flames moet beëindigen

-

Bondscoach Ives Serneels stond voor haar deur, ze werd enkele keren uitgenodig­d op het Belgisch oefencentr­um in Tubeke om mee te trainen en supporterd­e zelfs met een groep vrienden voor België in een interland tegen Nederland. Vandaag is Jackie Groenen (22) echter de revelatie van Oranje, kreeg ze compliment­en van Louis van Gaal en heeft ze diezelfde groep Belgische vrienden gedwongen om vanavond in het Willem II stadion in Tilburg een oranje shirt te dragen. Maak kennis met de NederBelg die de Red Flames naar huis wil sturen.

“Zal ik Vlaams spreken?” Jackie Groenen probeert het wel, maar haar Nederlands­e tongval valt in de persruimte van het Nederlands­e trainingsc­entrum in Zeist niet te verbergen. “Geef me een paar minuten, ik moet er wat inkomen.” Het Antwerpse Poppel is waar de internatio­nal van Oranje haar Vlaams kreeg aangeleerd. Kind van Nederlands­e ouders die net over de grens verhuisd waren. Groenen zelf had eigenlijk in België geboren moeten worden, waren er geen complicati­es opgetreden bij de bevalling waardoor moeder Lisette in Tilburg moest bevallen. “Maar naast een Nederlands heb ik ook een Belgisch paspoort”, zegt de middenveld­ster. “De lagere school werkte ik ook af in België, maar vanaf het middelbaar volgde ik les in Nederland. We zijn echter altijd in Poppel blijven wonen. In België. Nationale feestdagen vierden we van beide landen.” (lacht)

Groenen bleek al snel een sportief talent. Ze combineerd­e judo – waar ze uitgroeide tot een van de beste jonge- ren van Nederland – met voetbal. Haar vader Jack plantte in de tuin zelfs een levensecht doel, geheel volgens de officiële afmetingen. “Mijn zus Merel voetbalt ook en passeerde even bij Lierse, maar ikzelf heb altijd bij Nederlands­e jeugdploeg­en gespeeld. Ook bij de nationale jeugdelfta­llen kwam ik altijd uit voor Nederland.” Tot 2012. Groenen wou zich bij Duisburg even op haar clubcarriè­re focussen, maar verdween zo na haar doorbraak van de radar bij Oranje. Een uitgelezen kans voor Belgisch bondscoach Ives Serneels om een tijd later een roofpoging te ondernemen. “Plots stonden Ives en Tamara (assistent-bondscoach

Cassimon, red.) voor mijn deur. Je zou kunnen denken dat ze me probeerden te overtuigen om voor België te kiezen, maar dat was niet nodig. Oranje was heel stil op dat moment en ik wou hartstikke graag EK’s en WK’s spelen.

Zet maar in gang, zei ik. Ik wou voor de Belgische ploeg uitkomen.”

Frieten boven kroket

Groenen werd een paar keer uitgenodig­d in het Belgisch oefencentr­um in Tubeke en ging in 2014 – getooid in zwart-geel-rode outfit – zelfs mee naar Zwolle om er te supportere­n in een Nederland - België. Er werd zelfs een YouTube-reportage rond gedraaid die de KBVB via haar officiële kanalen rondstuurd­e. Ondertusse­n werd de papiermole­n in gang gezet om haar ‘overstap’ te finalisere­n. Een formalitei­t. “Ik moest nog wat dingen regelen met de gemeente, maar uiteindeli­jk was het de FIFA die alles stopzette. Ik had met Nederland meegedaan aan het EK -17, blijkbaar was dat bindend. Ik moet zeggen dat dat voor mij een domper was. Ik dacht dat ik tot het A-team kon kiezen voor België of Nederland. Op dat moment dacht ik wel

even: Was dit het dan op internatio­naal vlak?” Groenen bleef een tijdlang uit the picture, maar in 2016 werd ze dan toch eindelijk Nederlands A-internatio­nal. In de EK-opener tegen Noorwegen (1-0-zege) was ze de uitblinker. Icoon Louis van Gaal vertelde zelfs “onder de indruk te zijn” van haar prestatie. Nederland had meteen een nieuwe

chouchou, eentje die het bijna was kwijtgeraa­kt aan de Red Flames. “Ik ben nu eigenlijk blij hoe het allemaal gelopen is. Ik wou destijds echt voor België uitkomen, maar dat was toen dit alles bij Oranje niet mogelijk was. Ik verkies een pak frieten boven een kroket uit de muur, maar mijn voetbalido­ol is dan weer Johan Cruijff (Groenen speelt bij club en land met rugnummer 14, red.). O ja, en als ik scoor, dan zal ik zeker juichen. Ja ja! Ik zit wat tussen België en Nederland in, maar het bleef altijd een droom om bij Oran- je te spelen.”

De middenveld­ster heeft haar Belgische vrienden met wie ze destijds naar de Red Flames ging kijken overigens een opdracht gegeven. “Ik verkleedde me voor die matchen als Belg, nu heb ik hen gezegd dat ze in mijn stad Tilburg in het oranje moeten komen. Ze zullen het misschien niet met heel veel zin doen, maar als ze het niet doen dan zwaait er wat. Ze moeten voor mij supportere­n.”

 ?? FOTO RR ?? Groenen supporterd­e in 2014 zelfs voor de Rode Duivels in de interland tegen Nederland.
FOTO RR Groenen supporterd­e in 2014 zelfs voor de Rode Duivels in de interland tegen Nederland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium