Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Douchekop houdt Van Lierde niet van winst

-

Frederik Van Lierde (38) heeft voor de vierde keer de veeleisend­e, prestigieu­ze Ironman van Nice gewonnen. En dat ondanks een hevig bloedende hoofdwonde nadat hij tegen een douchekop had gelopen.

Bij een van de verfrissin­gsposten van de marathon liep Van Lierde tegen een douchekop die duidelijk te laag hing. Hij liep verder, maar bloedde hevig. Hij moest stoppen, zijn wonde werd verzorgd. “Het was even paniek, maar ik ging verder. Ik had eerst niet door wat er was gebeurd, tot ik zag dat ik vol bloed hing.” Zelfs dat oponthoud belette hem niet om na 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en een marathon met bijna vijf minuten voorsprong te winnen, in 8u31’31”. Op de Promenade des Anglais viel hij zijn vrouw en zijn kinderen in de armen. Nice is symbolisch voor de carrière van de wereldtopp­er. Tijdens zijn eerste deelname in 2002 crashte hij met zijn fiets. “Ik kwam op mijn hoofd terecht en lag drie dagen in coma. Ik herinner mij er niets meer van, maar toen ik wakker werd, zei ik Dag Jessica tegen mijn partner, die Sofie heet. (lacht) En we stonden op trouwen.” Hij kwam sterker dan ooit terug en won de Ironman op Hawaï in 2013.

Zoals elk jaar zijn alle triatlons een generale repetitie voor Hawaï in het najaar. Een vierde zege in Nice is dus een opsteker van formaat. Van Lierde: “Na alle ellende van de voorbije jaren (hij werd overvallen voor de Ironman van Zuid-Afrika, kreeg een tijdstraf in Hawaï en brak zijn sleutelbee­n in de aanloop naar Nice vorig jaar, red.) doet dit veel

deugd.”(hjb)

 ?? AFP ?? Viermaal scheepsrec­ht voor Van Lierde in Nice.FOTO
AFP Viermaal scheepsrec­ht voor Van Lierde in Nice.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium