Gazet van Antwerpen Stad en Rand

België heeft al acht medailles

Rolschaats­en, muurklimme­n en reddend zwemmen zorgen voor goud

-

België stapelt de medailles op op de Wereldspel­en, een soort Olympische Spelen voor nietolympi­sche discipli nes. Het estafettet­eam 4x25m in het reddend zwemmen (Aurelie Romanini, Stefanie Lindekens, Sofie Boogaerts, Bieke Vandenabee­le) won met een wereldreco­rd goud. In het sportklimm­en behaalde ook Anak Verhoeven de gouden medaille. In het skeeleren won Sandrine Tas haar vierde medaille (goud, twee keer zilver, brons) en pakte Bart Swings zilver.

De Mechelse Anak Verhoeven toonde zich in de lead-competitie van het muurklimme­n een maatje te groot voor de Sloveense Janja Garnbret (IFSC 1) en de Française Julia Chanourdie (IFSC 6). Verhoeven, ‘s werelds nummer drie, veroverde op 1 juli in Italië nog de Europese titel, was naar Wroclaw gekomen om het sportklimm­en te winnen en deed dat dus. In de finale eindigden drie klimmers gelijk. Daardoor gingen de resultaten in de kwalificat­ieronde meetellen. In de vroege middag tijdens de kwalificat­ies was de klimmuur op een plein in het centrum van de stad als gevolg van regen behoorlijk nat geworden. Dat maakte het klimmen moeilijk. Verhoeven zei dat ze daarvan niet al te veel last heeft gehad. “Een verrassing is het niet dat ik win”, opende Verhoeven. “Maar ik kan terugkijke­n op een prachtige prestatie. Het klimparcou­rs was niet zo moeilijk. Toen ik viel, was ik nog niet uitgeput. Anders merk ik het wel als mijn onderarmen verzuren.”

De 21-jarige Verhoeven wil over drie jaar niet meedoen aan de ‘echte’ Olympische Spelen. Sportklimm­en staat in Tokio op de olympische agenda. “Dan moet ik ook trainen op andere onderdelen van het klimmen: speed en boulder. Mijn specialite­itis lead. Vergelijk het met triatlon. Iemand die goed is in wielrennen en die opeens ook moet gaan lopen en zwemmen... Ik houd het bij lead. Daar besteed ik al mijn tijd aan.” Een medaille was geen verrassing voor de Belgische vrouwen van het life savingteam, reddend zwemmen. Maar de gouden plak op de 4x25m popdragen was voor de vier zwemsters toch wel een surprise. “En ook nog een wereldreco­rd in 1’19”69. Dat is helemaal het einde, het record was al sinds 2014 in het bezit van Italie”, aldus de Mechelse startzwems­ter Sofie Boogaerts. Boogaerts en Vandenabee­le hadden vier jaar geleden in Cali al zilver op

de Wereldspel­en veroverd. Aangevuld met Arelie Romanini en Nele Vanbuel werd het nu goud.

“Natuurlijk veel mooier”, glunderde Boogaerts. “Dit is een goed uitgangspu­nt voor het EK, dat in september in België wordt georganise­erd. Maar eerst bouwen we hier een feestje.”

Tas en Swings

Sandrine Tas won ook goud, op de 1.000m skeeleren. In de finale wisselden de Colombiaan­se Fabriana Arias en Tas voortduren­d van plaats. Op 800m schaduwde Tas haar tegenstand­ster nog, in de slotronde plaatste ze de beslissend­e jump. Achter de Chileense Alejandra Traslavina Lopez eindigde Anke Vos als vierde.

Tas, een 21-jarige studente aan de Universite­it van Gent, pakte dit weekend ook tweemaal zilver (in de 10 en 15 km puntenafva­llingskoer­s) en vrijdag al brons (in de 300m tijdrit).

Bart Swings nam gisteren in het Millenium Park revanche voor zijn uitschakel­ing in de puntenafva­llingskoer­s van zaterdag. Van ontgoochel­ing wilde hij niet spreken, maar gefrustree­rd was hij zeker. Aan zijn reputatie van tweevoudig winnaar van de Spelen van Cali (2013) was hij het verplicht iets te laten zien. Dat deed hij in de finale van de 1.00m. Gestart in de ongunstige vijfde baan lag Swings een ronde voor het einde nog vierde, waarna hij met een sterke finish nog bijna op één lijn kwam met de Colombiaan­se winnaar Andres Mauricio Jimenez: het verschil bedroeg 34 duizendste­n.

Het duo Nancy Barzin-Camille Max verzekerde zich in het petanque voor vrouwen van een finaleplaa­ts, waardoor vandaag enkel nog de kleur van de achtste plak bepaald moet worden.

In het korfbal klopte Nederland België in de groepsfase met 24-16 na een 13-8-ruststand. Belgische topschutte­rs waren Nick Janssens (6) en Jarni Amorgaste (5), Karen Van Camp was de enige speelster die (eenmaal) scoorde. In hun laatste poulewedst­rijd hadden de Diamonds geen probleem met China: 36-13 na een 19-3-ruststand. Jesse De Bremaeker scoorde tien keer. Vandaag om 19.00u wacht Chinees Taipei in de halve finale.

Gouden Anak Verhoeven ‘‘Ik kan op een prachtige prestatie terugkijke­n.’’

 ?? FOTO BOIC
FOTO BOIC ?? Tas en Swings. Goud voor Verhoeven.
België,
FOTO BOIC FOTO BOIC Tas en Swings. Goud voor Verhoeven. België,
 ??  ??
 ?? FOTO BOIC ?? Het reddend zwemmentea­m
FOTO BOIC Het reddend zwemmentea­m

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium