Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wist dat ik dit kon”

Soufiane Bouchikhi loopt WKlimiet 5000m

- BART SPRUIJT

De Nacht van de Atletiek in Heusden gold voor de Belgen traditione­el als de meeting van de laatste kans. Soufiane Bouchikhi greep die kans met beide handen. De Antwerpena­ar bleef op de 5000m met 13’22”18 nipt onder de WKlimiet van 13’22”60. Maar voor veel landgenote­n was het een verhaal van nét niet. Sofie Van Accom (1500m), Isaac Kimeli (1500m) en Eline Berings (100m horden) misten op een haar na hun WKticket voor Londen.

In de striemende regen leverde Bouchikhi 12,5 ronden lang een strijd met de klok. Tot in de laatste meters knokte hij voor wat hij waard was. Hij bolde als veertiende over de finish en bleef 42 honderdste­n onder de WK-limiet.

“Dat ik in deze omstandigh­eden zo’n tijd loop, is gewoon fantastisc­h”, straalde hij. “Ik wist dat ik de limiet in me had. Op trainingss­tage in Sankt-Moritz had ik de puntjes op de i gezet. Ik was aan het trainen voor een tijd van 13’15. Het feit dat ik uitgereken­d de limiet loop in zo’n slecht weer, maakt het enkel maar mooier. Op het WK ga ik er alles aan doen om de finale te halen.”

Bashir Abdi was in de 5000m vijfde in 13’11”87. Maar de Gentenaar was al zeker van het WK.

Europees beloftekam­pioene Renée Eykens imponeerde met een sterke 800m. De 21-jarige atlete won dankzij een sterk eindschot de 800m in 2’03”34. Ze bleef weliswaar boven de WK-limiet van 2’01”00. Maar daar maalde ze niet om. “Fantastisc­h! Dat ik zou winnen, had ik niet gedacht. Ik ben echt superblij”, straalde ze. “De tijd is niet zo geweldig, maar gezien de omstandigh­eden ben ik toch tevreden. Ik was niet naar hier gekomen om de WK-limiet te lopen. Als ik de limiet gelopen zou hebben, zou ik niet naar het WK gegaan zijn. Twee kampioensc­happen in zo’n korte tijd is wat te veel van het goeie. Ik neem nog wel deel aan de Universiad­e eind augustus. Daarvoor heb ik nog voldoende tijd om me goed voor te bereiden.”

Pechvogel van de dag was Eline Berings. De Gentse liep een erg knappe wedstrijd op de 100m horden. Na haar kenmerkend­e bliksemsta­rt lag ze lange tijd aan de leiding. Hanne Plotitsyna (winst in 12”99) en Anne Zagré (tweede in 13”00) gooiden zich nog net voor Berings over de finish. Berings werd derde in 13”02. Amper vier honderdste­n boven de WKlimiet.“Net niet. Heel zuur. Er overheerst wel teleurstel­ling, maar ik weiger om negatief te zijn. Dat ik dit loop na de moeilijke blessureja­ren is heel mooi.”

Thiam

In de 1500m strandde Sofie Van Accom op twee seconden van de WK-limiet. Om naar het WK te mogen moest ze 4’07”43 klokken. Maar dat lukte net niet. Ze werd dertiende in 4’09”48. Bij de mannen was Isaac Kimeli de beste Belg in 3’37”66. Dik anderhalve seconde boven de WK-limiet van 3’36”00.

In de de 4x400m wervelden de Belgian Tornados met Robin Vanderbemd­en, Kevin, Dylan en Jonathan Borlée in de gutsende regen vlot naar de overwinnin­g in 3’02”94. Na de race maakte coach Jacques Borlée meteen de definitiev­e ploeg voor het WK bekend: de drie Borlées, aangevuld met Robin Vanderbemd­en, Julien Watrin en Jonathan Saccoor zullen België vertegenwo­ordigen in Londen.

Publiekstr­ekker Nafi Thiam nam deel aan haar beste onderdeel: het hoogspring­en. Door de aanhoudend­e regen werd de hoogspring­competitie lange tijd stilgelegd. Bij de hervatting ging ze meteen gezwind over 1m84. Op 1m88 had ze drie pogingen nodig. Op 1m91 miste ze nipt. Ze werd uiteindeli­jk tweede.

“Het was heel moeilijk springen in de regen. Gelukkig had ik de steun van het publiek. Op naar Londen nu. We zullen wel zien wat daar gebeurt. Ik voel me erg goed.”

Thomas Vander Plaetsen kon niet echt overtuigen in het verspringe­n. Hij eindigde laatste met 6m97.

 ?? PHOTO NEWS, BELGA ?? Borlées in de regen.
.FOTO'S
PHOTO NEWS, BELGA Borlées in de regen. .FOTO'S
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium