Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Iedereen hier lacht zich kapot”

Succesvoll­e Belgische estafettep­loeg van voorbije jaren krijgt geen kans om op dit WK weer op te bouwen

- HANS JACOBS

Ronald Gaastra, coach Pieter Timmers

“Ik begrijp dat je een streng, rigoureus selectiebe­leid voert. Maar dit is een domme, kortzichti­ge beslissing.”

Eerst het goede nieuws: de heisa in de estafettep­loeg van Rio 2016 is achter de rug en de overgeblev­en speerpunte­n Pieter Timmers en Louis Croenen willen hun ervaring doorgeven. Het slechte nieuws: naar dit WK wilde de zwembond geen estafettep­loeg sturen.

“Iedereen lacht zich hier kapot als ze de argumenten horen waarom we geen estafettep­loeg op dit WK hebben. Wat een onzin.” Ronald Gaastra, tot vorig jaar estafettec­oach en op dit WK persoonlij­ke coach van olympisch vicekampio­en Pieter Timmers, komt uit het trainingsb­ad en heeft het al aan heel wat buitenland­se coaches mogen uitleggen waarom er geen Belgische estafette – de voorbije jaren steevast Europese top tot wereldtop en goed voor medailles op internatio­nale kampioensc­happen – in Boedapest staat.

Nu gevestigde waarden Glenn Surgeloose en Dieter Dekoninck na Rio 2016 afhaakten, willen Pieter Timmers en olympisch finalist vlindersla­g Louis Croenen zich mee inzetten om een nieuwe ploeg op te zetten. Enkele jongeren werden ingepast (Thomas Thijs, Valentin Borisavlje­vic, Lorenz Weiremans, Dries Van Goetsenhov­en...), op 4x200m vrij haalden ze net niet de limiettijd. Zonder pardon zei de Belgische zwemfedera­tie njet – ook al mocht België van de wereldzwem­bond wel een ploeg sturen. De redenering, aldus de Belgische federatie: voor de jongeren is dit een signaal dat ze harder moeten werken, zodat ze er volgend jaar op het EK staan.

Gemiste kans

Daar kunnen zowel Timmers, Croenen als hun respectiev­e coaches, Gaastra en Rik Valcke, eveneens estafettec­oach, niet bij. Boegbeeld Pieter Timmers: “Ik wil meer dan meezwemmen maar ook die nieuwe gasten raad geven, gesprekken voeren om een goeie kliek te vormen. In dat opzicht hebben we voor de Spelen van Tokio 2020 een jaar verloren.”

Valcke: “Dit is een gemiste kans, zowel om jonge zwemmers ervaring te laten opdoen als om te bouwen aan een nieuwe topploeg. Het is zuur dat de federatie ons advies niet heeft opgevolgd.”

Gaastra: “Ik begrijp dat je een streng, rigoureus selectiebe­leid voert. Maar dit is een domme, kortzichti­ge beslissing. Begrijpen ze niet dat je in een lijn van vier jaar een ploeg moet opbouwen en naar dat langetermi­jnplan moet kijken? Nu, in een postolympi­sch jaar, moet je nieuwe mensen de kans geven, zeker als het in Boedapest is en dus geen stukken van mensen kost om zwemmers te sturen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Ronald Gaastra.
FOTO BELGA Ronald Gaastra.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium