Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De stad beefde even

Vandaag 475 jaar geleden trok Maarten van Rossem plunderend door Brabant

- PAUL VERBRAEKEN

ROLAND GIELES

Kunsthisto­ricus ‘‘Voor Antwerpen was Van Rossem een schurk, een bandiet, een ‘tirannieke­n wolf’.”

Op 24 juli 1542, vandaag exact 475 jaar geleden, hield het trotse en rijke Antwerpen het hart vast. Voor de stadsmuren stond Maarten van Rossem: in Gelderland een held, voor ons een misdadige plunderaar. Hij eiste de overgave. Zijn mislukte passage zou nog eeuwen het uitzicht van Antwerpen bepalen.

Antwerpen stond in 1542 op het toppunt van zijn Gouden Eeuw. Handel en kunsten bloeiden. Antwerpen was dé handelspla­ats van West-Europa. Op hetzelfde ogenblik deed keizer Karel er alles aan om het laatste onafhankel­ijke gewest in zijn Lage Landen in te palmen: het hertogdom Gelre. Dat hertogdom – zowat het huidige Gelderland met de brede rand daarrond tot de Waal – zocht en kreeg steun van de Denen en vooral de Fransen. Gelderland bracht dan ook een indrukwekk­end leger van 14.000 man voetvolk en 2.500 ruiters op de been om keizer Karel een lesje te leren. Onder leiding van de ervaren militair Maarten van Rossem uit de Bommelerwa­ard, het gebied tussen Waal en Maas, zou Gelre de Habsburger­s eens treffen in hun rijkste gewesten. Gelder- land koos de zomer van 1542 om- dat keizer Karel toen op strafexped­itie was naar Algiers.

Alarm

Van Rossem had zich al een reputatie opgebouwd als meedogenlo­ze ‘roofridder’ en had Den Haag al eens platgebran­d. De nieuwe raid lekte echter uit, zodat landvoogde­s Maria van Hongarije, de zus van Karel V, een algemeen alarm kon slaan.

In plaats van een omtrekkend­e beweging vanuit Limburg trok Van Rossem dan maar rechtstree­ks vanuit zijn Bommelerwa­ard de huidige provincie Antwerpen binnen. “Slingerend door het toenmalige hertogdom Brabant brandschat­te Van Rossem plaatsen zoals Hoogstrate­n, Brasschaat en Malle”, aldus de Nederlands­e kunsthisto­ricus Roland Gieles uit Zaltbommel. “In Brasschaat versloeg hij zelfs een leger van de prins van Oranje en doodde hij tweeduizen­d tegenstand­ers.”

Toen stond Van Rossem voor Antwerpen, maar de stad had zich voorbereid en had zelf tal van mogelijke obstakels buiten de muren platgebran­d, zoals het oorspronke­lijke begijnhof ter hoogte van het ‘oude’ justitiepa­leis, maar ook de eerste Sint-Willibrord­uskerk. De rest werd door een pissige Van Rossem geplunderd en vernield. De woedende Van Rossem ging daarna dan maar Lier en Leuven belegeren en droop nadien af. Een onooglijk schilderij­tje van 5 centimeter vereeuwigd­e de plundering­en in het gebied rond wat nu de Pothoekstr­aat is. In 1710 zou Constantij­n Francken op basis van dit kleinood een groot schilderij maken.

Amper enkele weken, op 16 augustus, gaf keizer Karel opdracht tot de bouw van de Spaanse omwalling, die pas in de 19de eeuw werd afgebroken en waarvan vorige maand, tijdens de werken aan de Leien, een deeltje werd opgegraven. Al even ingrijpend was de beslissing dat er tot 717 meter buiten de bastions niet meer mocht worden gebouwd: nog eeuwen bleef dat zo.

Van Rossem is voor Gelderland een ietwat ruige vrijheidsh­eld. Hier werd hij een schurk, een bandiet, een ‘tirannieke­n wolf’ genoemd, maar in 1543 maakte hij al gewoon deel uit van het gevolg van keizer Karel en in 1555 overleed hij in Antwerpen.

Zaltbommel organiseer­t op 18 november het symposium ‘een stad te ver’ over deze raid.

 ?? FOTO MAS, COLLECTIE VLEESHUIS ?? Tussen het gebied voor de Kipdorppoo­rt (links) en de Rode Poort (nu de Paardenmar­kt) plunderen de troepen van Van Rossem op hun aftocht.
FOTO MAS, COLLECTIE VLEESHUIS Tussen het gebied voor de Kipdorppoo­rt (links) en de Rode Poort (nu de Paardenmar­kt) plunderen de troepen van Van Rossem op hun aftocht.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Een deel van de Spaanse omwalling werd vorige maand blootgeleg­d.
FOTO PATRICK DE ROO Een deel van de Spaanse omwalling werd vorige maand blootgeleg­d.
 ?? FOTO RR ?? Het 5 centimeter grote schilderij­tje uit het museum Mayer Van den Bergh.
FOTO RR Het 5 centimeter grote schilderij­tje uit het museum Mayer Van den Bergh.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium