Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wallstreet-wonderboy, fan van Superman en spreekbuis van Trump

-

Hij heeft een naam als een Italiaanse charmezang­er. Maar er was weinig romantiek in de manier waarop Anthony Scaramucci (53) het schopte tot de nieuwe communicat­iedirecteu­r van het Witte Huis. Aan de benoeming ging een maandenlan­ge bittere ellebogens­trijd vooraf. The Mooch – ‘de afluizer’, zoals zijn weinig flatterend­e bijnaam luidt – moet de wereld nu overtuigen dat Trump wél goed bezig is, iets wat hij tot voor kort zelf niet geloofde.

“Ik wil mij even voor de vijftigste keer verontschu­ldigen. De president herinnert mij zowat elke vijftien seconden aan wat ik ooit heb gezegd.” Tijdens zijn eerste persconfer­entie als directeur communicat­ie van het Witte Huis probeerde Scaramucci zijn vroegere kritiek op Trump met wat kwinkslage­n van tafel te vegen. Maar feit blijft dat de financiële wonderboy lang niet altijd lovend is geweest voor de man die hij nu gaat dienen. In 2015 noemde hij Trump “een anti-Amerikaan”, “een valse politicus” en een man “die verdeeldhe­id zaait”.

Maar dat was dus vóór Scaramucci zijn kar keerde. De uitspraken dateren uit een periode dat hij nog andere Republikei­nse presidents­kandidaten steunde, zoals Jeb Bush. Zelfs nog wel eens een occasionel­e tweet ter ondersteun­ing van Hillary Clinton verstuurde – tweets die hij dit weekend met veel bombarie wiste. “Ik was toen nog onervaren in de politiek en het was een van de grootste fouten uit mijn leven”, zegt Scaramucci daarover.

Nu heeft hij het licht gezien en heeft hij alleen nog lof voor de manier waarop Trump het presidents­chap invult. Dus wil hij helpen om een golf van enthousias­me door het Witte Huis te jagen, de duik in de appreciati­ecijfers om te buigen en het Amerikaans­e publiek ervan te overtuigen dat de president zijn beloften wel degelijk waarmaakt.

Trump lijkt hem die oude kritiek al lang vergeven te hebben. Hij beseft blijkbaar goed dat Scaramucci een van de eerste Wallstreet-boys was die hem in de race naar het presidents­chap openlijk begon te steunen.

Veel verliezers

De aanstellin­g van Anthony Scaramucci wordt door Amerikaans­e media aanzien als een overwinnin­g voor het kamp Ivanka Trump en haar man Jared Kushner. Verliezers van deze nieuwste machtsstri­jd zijn Reince Priebus en Steve Bannon, de twee nauwste adviseurs van Trump, die allebei hevig campagne zouden hebben gevoerd tegen de komst van Scaramucci. En Sean Spicer natuurlijk, de controvers­iële woordvoerd­er van het Witte Huis, die meteen na de nieuwe aanstellin­g ontslag nam “omdat er anders te veel koks in de keuken zouden zijn”.

The New York Times omschrijft Scaramucci als “een financiële showman die met Trump kan wedijveren als het gaat over zelfpromot­ie”. Wat ze ook delen, is hun moeilijke relatie met grote Amerikaans­e media. Scaramucci haalde ook zijn gram: hij dwong CNN eerder dit jaar tot een officiële verontschu­ldiging nadat het had bericht over zijn banden met Rusland. Een fout die drie journalist­en de kop kostte en Scaramucci de bewonderin­g van Trump opleverde.

Scaramucci is – net als Trump – een rasechte New Yorker. Hij groeide op in Long Island in een gezin uit de middenklas­se, liep school aan de Harvard Law School en bouwde nadien gestaag aan een financiële carrière. Eerst bij de bank Goldman Sachs, nadien bij zijn eigen investerin­gsmaatscha­ppij SkyBridge Capital.

Chinese miljoenen

Scaramucci koos niet voor de weg van de discretie, wel voor die van poeha en grote woorden. Qua stijl en kledij het absolutie stereotype van de zakenman. Hij werd al snel een graag geziene gast in tv-shows, waar hij nooit een blad voor de mond nam en zich openlijk tegen voormalig president Obama keerde. Hij vond Obama veel te kri-

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium