Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Girl Power nu ook op televisie

Na Hollywood kiezen ook tvseries voor sterke vrouwen

- DENNIS VAN GOETHEM

Koninginne­n grijpen de macht in Game of Thrones,

Doctor Who wordt dokteres en Vier lost volgend jaar zijn eigen Orange is the New Black. Na Wonder Woman in de cinema domineren vrouwen ook het kleine scherm. “Eindelijk zijn mannen de underdog”, lacht regisseur Nathalie Basteyns.

Niet die bijrol van Ed Sheeran in

b de eerste aflevering, wel de coup van de vrouwen zindert na in Game

of Thrones. In het zevende seizoen van ’s werelds populairst­e televisies­erie nemen Cersei Lannister, Dae- nerys Targaryen en Sansa Stark plots het mannenbast­ion in.

In de reeks Doctor Who doet actri- ce Jodie Whittaker hetzelfde: na 54 jaar, en twaalf mannen in de hoofd- rol, heeft de BBC haar gecast als eerste vrouw voor de rol van The Doctor. En intussen blijft Wonder

Woman records breken in de bioscoop. Pas bevestigde producent Warner Bros nog dat de film een vervolg krijgt. Meisjes aan de macht op grote en kleine schermen, lijkt het wel.

“De mannen zijn de underdog”

“Waarom ook niet?” reageert regisseur Nathalie Basteyns, hofleveran­cier van sterke vrouwen in Vlaamse series. Zij bedacht Chaussée d’Amour en regisseerd­e met Kaat Beels Clan en Beau Séjour, allemaal reeksen waarin sterke vrouwen het verhaal domineren. “De tijd dat televisie een mannenwere­ld was, ligt achter ons. In iedere serie zie ik straffe madammen opduiken. Big Little Lies, bijvoorbee­ld, met Reese Witherspoo­n en Nicole Kidman. Zij leiden de dans, de mannen zijn de underdog. Bij ons zag je dat ook al in

Code 37 en in Coppers. Als regisseur interessee­rt het me niet wat er tussen de benen van personages hangt, het gaat om het verhaal. Maar als vrouw hoor je me niet klagen.”

Ook Hollywood grijpt steeds vaker naar vrouwelijk­e protagonis­ten. Filmreekse­n als The Hunger

Games en Divergent waren kaskrakers, en ook de Star

Wars-saga kiest dezer dagen voor vrouwen. Er doen zelfs geruchten de ronde over een ‘Jane Bond’. “Dat laatste lijkt me een brug te ver”, zegt regisseur Jan Verheyen. “De essentie van James Bond moet niet plots veranderen om politiek correct te zijn.” Maar vanuit feministis­ch standpunt snapt Verheyen de trend. “Sprekende rollen zijn nog te vaak mannelijk en blank. Dat is geen correcte weergave van de maatschapp­ij. Ik probeer dat wel te doen. Voor een nieuw project, een remake, herschrijf ik bijvoorbee­ld een paar personages bewust naar vrouwenrol­len. Zolang het een nut dient, kan dat.”

Superheldi­nnen bij de vleet

De komende tijd duurt de vrouwelijk­e machtsgree­p voort. Lara Croft komt terug, in Captain Marvel en

Gotham City Sirens komen er superheldi­nnen bij. En in Vlaanderen bestaat de fictiereek­s Gent West (in 2018 op Vier, nu al op Telenet) bijna exclusief uit vrouwen. “We zijn er nog niet”, zegt Basteyns. “Mannen krijgen nog altijd meer rollen. Maar de kentering is wel ingezet.”

NATHALIE BASTEYNS

Regisseur ‘‘Als regisseur interessee­rt het me niet wat er tussen de benen van personages hangt, het gaat om het verhaal. Maar als vrouw hoor je me niet klagen.’’

 ??  ?? Emilia Clarke als Daenerys Targaryen in Game of
Thrones: hét uithangbor­d van de populairst­e reeks ter wereld.
FOTO ISOPIX
FOTO BBC
Jodie Whittaker, de eerste
vrouwelijk­e Doctor Who in
54 jaar.
Emilia Clarke als Daenerys Targaryen in Game of Thrones: hét uithangbor­d van de populairst­e reeks ter wereld. FOTO ISOPIX FOTO BBC Jodie Whittaker, de eerste vrouwelijk­e Doctor Who in 54 jaar.
 ??  ?? Gent West, alias de Vlaamse Orange is the New Black: bijna alleen vrouwen in de hoofdrolle­n.
FOTO VIER
Gent West, alias de Vlaamse Orange is the New Black: bijna alleen vrouwen in de hoofdrolle­n. FOTO VIER
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium