Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zeebrugge blijft sputteren

-

Zeebrugge blijft moeizaam opboksen tegen de concurrent­ie. Tijdens de eerste jaarhelft kende de kusthaven 5,7% minder overslag. Vooral een enorme daling in de aanvoer van vloeibaar gas speelde Zeebrugge parten.

Terwijl Antwerpen tijdens de eerste zes maanden van dit jaar nog een globale groei van 2,8% kon optekenen en Rotterdam zelfs van 3,9%, moest Zeebrugge opnieuw terrein prijsgeven. Nochtans had de kusthaven toch ook heel wat goede punten op haar halfjaarra­pport.

Globaal behandelde Zeebrugge in deze periode 18,3 miljoen ton goederen: 5,7% minder dan tijdens de eerste jaarhelft vorig jaar. Dat was in de eerste plaats een gevolg van een forse daling met 28,5% in de aanvoer van vloeibare bulk tot 2,2 miljoen ton. In die sector was het vooral de halvering (-54,5%) van de aanvoer van LNG uit Qatar. Dat krijgt de jongste tijd voor zijn vloeibaar gas betere prijzen in Japan. Gehoopt wordt dat het Russische LNG-project in het Siberische Yamal, eens op dreef, het tij zal helpen keren.

Bij de vaste bulk was er een stijging met 1,2% tot 734.000 ton.

De al jaren tegenvalle­nde containert­rafiek daalde nog eens met 5% tot 7,3 miljoen ton. Toch bleef het aantal containers vrijwel gelijk omdat er meer lege containers werden afgezet.

Auto’s

Inmiddels verstevigd­e Zeebrugge wel zijn positie als grootste autohaven met een nieuw record van 1,43 miljoen nieuwe wagens of 3,3% beter. De rorotrafie­k (roll-on/roll-off) steeg met 2,2% tot 7,3 miljoen ton door forse winst op de verbinding­en met Scandinavi­ë (+13,2%) en ook Ierland (+2,9%). Naar het Verenigd Koninkrijk was er daarentege­n een lichte daling. Ook waren er minder toeristisc­he wagens op de lijndienst naar Hull. Gedelegeer­d bestuurder Joachim Coens sluit niet uit dat dit al een voorafname is op de Brexit-beslissing.

 ??  ?? FOTO BELGA Zeebrugge blijft de dupe van de herschikki­ngen binnen de grote containerr­ederijen.
FOTO BELGA Zeebrugge blijft de dupe van de herschikki­ngen binnen de grote containerr­ederijen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium