Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twee jaar om PS te overtroeve­n MR en cdH kondigen meteen resolute politieke vernieuwin­g aan

- ARNOUT GYSSELS

CARL DEVOS

Politicolo­og Ugent “Vooral cdH zal zich moeten bewijzen. MR heeft eigenlijk al gewonnen.”

Het is zover: de PS is na dertig jaar nu écht niet langer aan zet in Wallonië. MR en cdH hebben een regeerakko­ord op zak en kunnen aan de slag. Ze hebben twee jaar om te bewijzen dat het anders en beter kan zonder de socialiste­n.

Het gemakkelij­kste deel van de drievoudig­e regeringsv­orming zit erop. MR en cdH brengen samen een nieuwe Waalse regering op de been. Staan nog op het to-dolijstje: een regering voor Brussel en een regering voor de Franse Gemeenscha­p. Maar daar hebben ze met hun twee partijen geen meerderhei­d. De hulp van Ecolo en Défi is onontbeerl­ijk om de Franstalig­e socialiste­n ook hier naar de oppositieb­anken te jagen.

Die eventuele andere partners zien voorzitter­s Olivier Chastel (MR) en Benoît Lutgen (cdH) nu resoluut de kaart van de politieke vernieuwin­g trekken. Ministers in de nieuwe Waalse regering moeten 10% loon inleveren, de kosten van de kabinetten moeten ook 10% naar beneden. Zelfs de werking van het parlement moet 5% goedkoper. Wie nog andere mandaten opneemt, mag verdere vergoeding­en op zijn buik schrijven. Tot slot hameren de nieuwe regeringsp­artners op transparan­tie.

Radicale breuk met PSstaat

“Dat de politieke vernieuwin­g zo zwaar doorweegt, is logisch”, zegt politicolo­og Carl Devos van de UGent. “De schandalen die de PS plaagden, waren dé reden waarom cdH de stekker uit de regeringen trok.” Voor het eerst sinds 1988 komt zo een Waalse regering aan de macht zonder de socialiste­n. Een radicale breuk met de PS-staat. “Vooral in de zin dat zij er deze keer niet bij zijn”, zegt Devos. “Het is natuurlijk moeilijk om in te schatten hoe de hele politieke vernieuwin­g er zou hebben uitgezien met de PS. De partij was na de vele schandalen ook wel bereid om echt ver te gaan.”

Het is nu aan MR en cdH om te tonen dat anders wel degelijk beter is. Daar hebben ze niet veel tijd voor. Over twee jaar dienen zich al nieuwe verkiezing­en aan. In die tijdsspann­e willen ze nog enkele belangrijk­e dossiers afhandelen: de staat afslanken en allerlei structuren zoals de TEC – de Waalse tegenhange­r van De Lijn – optimalise­ren. Ook opvallend: de provincies moeten verdwijnen en er komt één kieskring voor het volledige gewest. “Vooral de cdH zal zich moeten bewijzen”, zegt Devos. “Zij kreeg altijd te horen dat ze te weinig uit de verf kwam naast de PS. De MR heeft eigenlijk al gewonnen doordat ze nu wél in de regering zit.”

Vrijdag moet de nieuwe regering het vertrouwen krijgen van het parlement. Alleen een geboorte kan nog roet in het eten gooien: cdH en MR hebben samen maar een meerderhei­d van één zetel en ze hebben allebei een hoogzwange­r parlements­lid in de rangen. Als die niet bij de stemming kunnen zijn, zal ze nog even moeten wachten.

 ?? FOTO BELGA ?? Voorzitter­s Benoît Lutgen (cdH) en Olivier Chastel (MR): zichtbaar trots op hun Waals regeringsa­kkoord.
FOTO BELGA Voorzitter­s Benoît Lutgen (cdH) en Olivier Chastel (MR): zichtbaar trots op hun Waals regeringsa­kkoord.
 ??  ?? FOTO FVV
FOTO FVV

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium