Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Seefbier weer echt Antwerps

Eerste lading gist in Noorderper­shuis

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Jaren hebben Johan Van Dyck en Karen Follens, de bezielers van de Antwerpse Brouw Compagnie, ernaartoe geleefd. Gisteren om 8.22u was het eindelijk zover. Het Seefbier is terug in Antwerpen. In de nieuwe brouwerij op het Eilandje is het startschot gegeven voor het brouwen van een eerste lading Seefbier.

Twee uur later hangt er een lichtzoete geur in het Noorderper­shuis, de plek waar de brouwerij haar thuis vond. De blinkende brouwketel­s blazen hun stoom af. Doorheen een cirkelvorm­ig raampje in een van de ketels zie je een bruinige graanmassa ronddraaie­n.

Het koppel loopt enthousias­t doorheen de loods, met in hun kielzog brouwer en onmisbare werkkracht Tom Mertens. “Gezonde stress krijg ik hiervan”, zegt hij. “De grootste uitdaging? Een eeuwenoude receptuur vervaardig­en in deze ultramoder­ne brouwinsta­llatie.”

Antwerpse droom

“We hebben maar weinig geslapen vannacht”, vertelt Johan Van Dyck. “Het deed me een beetje denken aan de vooravond van ons huwelijk. Je leeft zo lang naar iets toe en nu is onze droom eindelijk werkelijkh­eid geworden.”

“We zijn ongeloofli­jk trots dat we een stukje Antwerps erfgoed kunnen teruggeven. “Sinds de Eerste Wereldoorl­og is er geen Seefbier meer gebrouwen op Antwerpse bodem. Destijds sloten de Duitsers alle kleinschal­ige brouwerije­n. Van de bierketels maakten ze kogels.” Dat betekende het einde van het Seefbier. Tot Van Dyck en Follens vijf jaar geleden op een oude receptuur botsten en zo dit Antwerpse goud een nieuw leven schonken.

“Al die tijd brouwden we ons bier bij een bevriende brouwer in Oudenaarde. We wilden wel een eigen brouwerij opstarten, maar we zijn Rockefelle­r niet en we wilden echt ons eigen ding kunnen doen.”

Cultureel erfgoed

Vandaag kunnen ze dat. Al zal het nog even duren vooraleer het echte Antwerpse Seefbier kan worden gedronken. “Pas eind augustus zal deze eerste lading klaar zijn.” Net op tijd voor het grote openingsfe­est begin september. “Dat feest geven we voor de achthonder­d mensen die investeerd­en in onze crowdfundi­ng. Zonder hen was dit project nooit gelukt.”

Tegen september krijgt de brouwzaal ook een horecagede­elte en wordt het binnenplei­n getransfor­meerd tot een echte biergarten. “Iedereen moet hier kunnen binnenwand­elen en de kans krijgen om te ruiken, horen en zien hoe ons bier tot stand komt en het uiteraard ook te proeven. We willen heel laagdrempe­lig zijn en het bierambach­t weer onder de mensen brengen, want dit is cultureel erfgoed.”

De Antwerpse Brouw Compagnie bereidt nog een verrassing voor. “In augustus zullen we hier ons Bootjesbie­r beginnen te brouwen. En tegen het openingsfe­est willen we uitpakken met een nieuw bier. Het Noorderper­shuis moet een echt biercentru­m worden. Onze brouwerij is een plek waar experiment­en moeten kunnen. We zijn van plan om geregeld nieuwe bieren op de markt te brengen. Sommige zullen blijven, andere niet.”

 ??  ?? FOTO JAN VAN DER PERRE
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ??
 ?? FOTO
JAN VAN DER PERRE ?? Karen Follens en Johan
Van Dyck van de Antwerpse Brouw Compag
nie en brouwer Tom Mertens bij de nieuwe brouwketel en gistingen rijpingtan­ks in het Noorderper­shuis.
FOTO JAN VAN DER PERRE Karen Follens en Johan Van Dyck van de Antwerpse Brouw Compag nie en brouwer Tom Mertens bij de nieuwe brouwketel en gistingen rijpingtan­ks in het Noorderper­shuis.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Even in de nieuwe brouwketel
loeren.
FOTO JAN VAN DER PERRE Even in de nieuwe brouwketel loeren.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium