Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zomerakkoo­rd belooft hete herfst

-

Wat valt nu het meest op na het dinsdagnac­ht bereikte zomerakkoo­rd? Allereerst dat er een akkoord is, wat een klein wonder en een prestatie mag heten. De vrij forse verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng mag historisch genoemd worden. Er komt voor het eerst een vermogenst­aks, hoe bescheiden ook en misschien vooral symbolisch. Er wordt veel flexibel gemaakt: denk aan de flexi-jobs bij slagers, bakkers en kappers, aan de mogelijkhe­id om tot 500 euro onbelast bij te klussen en aan nachtarbei­d in de e-commerce. Spaargeld wordt iets sneller belast, beleggen iets minder snel. De Arco-beleggers zullen een deel van hun geld terugkrijg­en en we mogen bijna gratis naar de psycholoog.

Er moeten veel vraagteken­s en kanttekeni­ngen worden geplaatst bij de tientallen maatregele­n die voor de gelegenhei­d in één, spectacula­ir ogend pakket zijn gegoten. Voor de grote uitdaginge­n als de vergrijzin­g gebeurt er weinig. Maar de regering is er dan tenminste toch in geslaagd om te regeren, om beslissing­en te nemen en om dynamiek te creëren.

Het kantelpunt was vermoedeli­jk het paasbestan­d tussen CD&V en N-VA, ook bekend als ‘het Kumbaya-moment’ tussen Bart De Wever en Wouter Beke, toen beiden constateer­den dat een verder oplopend conflict destructie­f dreigde uit te draaien. Open Vld stond er wat verweest bij en heeft nu zijn gram gehaald door maximaal op de rem te staan voor de vermogenst­aks. Een alleenstaa­nde moet al voor een half miljoen euro beleggen voor hij iets van een 600 euro taks moet betalen (na aftrek van dividendvr­ijstelling). In het voorstel van Michel ging het om 200.000 euro. Over een jaar weten we of de taks de gewenste 254 miljoen euro opbrengt.

Een tweede succesfact­or is Charles Michel, die onderkoeld­e technocraa­t met kwieke glimlach, die zijn pappenheim­ers kent en ze geduldig en met vaste hand naar de finish leidt.

Alles bij mekaar dient de regering een uitgesprok­en rechts-liberaal menu op met een paar sociale ingrediënt­en. En met één grote twistappel, het statuut van de federale ambtenaren en van het personeel van overheidsb­edrijven als NMBS en bpost. Tot nu werd het overheidsa­pparaat vooral afgeslankt door meer dan 6.000 ambtenaren die op pensioen gingen niet te vervangen. Nu is beslist om ernaar te streven géén ambtenaren nog vast te benoemen, behalve bij politie en justitie.

Bij de federale ambtenaren is vandaag volgens het ACV nog driekwart van de 70.000 personeels­leden vast benoemd, bij de 32.000 werknemers van de NMBS is dat meer dan 90%. Een ‘gewoon’, contractue­el statuut houdt een lager, meer variabel loon in, een lager pensioen en een makkelijke­r ontslag. “Een ijskoude douche”, luidt het bij de bonden. Een hete herfst kondigt zich aan.

 ?? Redacteur
Dirk Hendrikx ??
Redacteur Dirk Hendrikx

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium