Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ook bij de scouts in Syrië maken we veel plezier”

Jonge vluchtelin­gen voor het eerst op kamp in Vlaanderen

- WOUTER ADRIAENSEN

Zo’n zestig voornameli­jk Syrische vluchtelin­gen slaan deze week voor het eerst kamptenten op in Vlaanderen. Leden en begeleider­s worden in De Hoge Rielen in Kasterlee klaargesto­omd voor het scoutsleve­n.

Op het eerste gezicht is het een kamp zoals alle andere in verblijfsd­omein De Hoge Rielen in Kasterlee. Vlaggen wapperen in de wind, tenten staan in een rij opgesteld, kinderen joelen tijdens een bosspel. Maar voor Syrian Unity Scout in Belgium uit Antwerpen is dit het eerste officiële kamp.

“We zijn hier met een zestigtal jongeren. De leden hebben we op- gesplitst in vier leeftijdsg­roepen van 6 tot 25 jaar, meisjes en jongens door elkaar”, legt kampverant­woordelijk­e Abdul Rhman Almawas uit. “We willen leden en begeleider­s leren wat scouting is. Hier kunnen we de theorie onmiddelli­jk in de praktijk omzetten.” Trots toont medeleider Rani Sali een Arabische brochure. “Hierin staat alle informatie over vlaggen, knopen, badges, semafooral­fabet en morseteken­s.”

Ook in Syrië zijn er scouts. De begeleider­s van Syrian Unity Scout in Belgium zetten het engagement dat ze in hun thuisland toonden hier verder. “Deze week krijgen we hulp van Syriërs uit Duitsland en Nederland die jaren bij de scouts waren. In Syrië houdt iedereen van scouting omdat het gezellig is en er plezier wordt gemaakt”, zegt Abdul.

Het kamp past in Scoutief Inclusief, een project van de Antwerpse vzw Tafels van Vrede, die met jonge Syrische vluchtelin­gen een jaar een scoutsgroe­p vormt om hen nadien te integreren in bestaande scoutsgroe­pen in het Antwerpse. Het project wordt gefinancie­rd via de burgerbegr­oting, een initiatief dat de Antwerpse burgers laat beslissen over de besteding van 10% van het begrotings­budget van hun district.

Grote honger

Basmin, Mesrim en hun dochters Elma, Antaya en Lara uit Mechelen werden door hun vriend Rani overtuigd om mee op kamp te gaan. “Thuis willen de kinderen soms niet eten, hier staan ze al op voorhand aan te schuiven omdat ze zo’n grote honger hebben”, vertelt Basim. “Regels zijn hier belangrijk. Ik ga ook zo’n fluitje kopen, daar lijken mijn kinderen goed naar te luisteren.”

Zoals het een goede scoutsgroe­p betaamt, staat Syrian Unity Scout in Belgium open voor iedereen. De Oekraïense Alisa vertelt ons in bijna vlekkeloos Nederlands waarom ze zo geniet van het kampleven. “Elke dag spelen we spelletjes, we krijgen lekker eten en ’s avonds wordt er gedanst en gezongen rond het vuur.”

Het project wordt opgevolgd en ondersteun­d door koepelorga­nisatie Scouts en Gidsen Vlaande- ren. “Deze groep is nog niet bij ons aangeslote­n, maar zit wel in het traject om erkend te worden”, zegt Wietske Van Pelt. “Ondertusse­n zorgen we dat de groep spelmateri­aal en scoutingin­formatie krijgt. Uiteraard zijn wij blij met dit initiatief. Iedereen moet aan scouting kunnen doen.”

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Syrische kinderen krijgen tijdens het touwtrekke­n een beetje hulp van de leiding.
FOTO MIA UYDENS Syrische kinderen krijgen tijdens het touwtrekke­n een beetje hulp van de leiding.
 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Basmin, Mesrim en hun dochters Elma, Antaya en Lara uit Mechelen: “Thuis willen de
kinderen soms niet eten, hier staan ze al op voorhand aan te
schuiven.”
FOTO MIA UYDENS Basmin, Mesrim en hun dochters Elma, Antaya en Lara uit Mechelen: “Thuis willen de kinderen soms niet eten, hier staan ze al op voorhand aan te schuiven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium