Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het is een hele eer om door de internatio­nale Joodse jongerenge­meenschap tot beste falafelzaa­k ter wereld benoemd te worden.”

HARRIS MALKOC Beni Falafel

- REBECCA VAN REMOORTERE

Wie al eens at bij Beni Falafel in de Lange Leemstraat heeft gegeten in de beste falafelzaa­k van de wereld. Dat is beslist door de internatio­nale vertegenwo­ordigers van Bnei Akiva, een Joodse jongerenbe­weging actief in 24 landen.

Bnei Akiva deed een rondvraag bij de internatio­nale vertegenwo­ordigers naar de favoriete lokale falafelzaa­k. Onder meer vanuit Italië, Finland, Mexico en Australië werden antwoorden ingezonden. Het Antwerpse Beni Falafel kwam als winnaar uit de bus met een score van 9.4. “We werden persoonlij­k van onze winst op de hoogste gebracht en kregen een certificaa­t dat we trots ophingen in de winkel. Het is een hele eer”, vindt huidige uitbater Harris Malkoc.

“Toch draag ik de prijs vooral op aan Beni Barnatan, die de zaak in 1968 oprichtte, en aan mijn moeder die zo’n tien jaar later mee in de zaak stapte. Beni is ondertusse­n gestopt met de zaak, maar komt nog heel regelmatig kijken, mijn moeder staat nog steeds in de keuken. Met deze prijs wordt hun jarenlange harde werk in de zaak beloond. Ik nam de zaak pas in 2013 over”, vertelt Harris.

Beni Falafel begon in de Pelikaanst­raat en week daarna uit naar de Lange Leemstraat. Volgend jaar viert de zaak haar vijftigjar­ige bestaan. “Onze slogan is dat we de beste falafelzaa­k van Antwerpen zijn, nu mogen we dat voorzichti­g uitbreiden naar de wereld”, aldus Harris.

Traditione­el pitabrood

“Wat van ons zo’n fijne zaak maakt? Eerst en vooral is alles wat je kunt krijgen bij ons vers. De kruidenmen­gelingen die we gebruiken zijn lang geleden samengeste­ld door Beni. Ook het pitabrood wordt op de traditione­le manier warm gemaakt met een ijzer. Verder zijn we door de jaren heen ook een authentiek­e zaak gebleven waar klanten zich echt thuis voelen. Zo’n 30% van de klanten is Joods, nog 30% is Indisch, de overige 40% komt van overal. Die vinden de zaak dan via TripAdviso­r of andere toeristisc­he gidsen. Zo is Beni Falafel een zaak voor iedereen.”

HARRIS MALKOC

Uitbater Beni Falafel “Deze prijs dragen we op aan Beni Barnatan, die de zaak in 1968 oprichtte. Hij komt nog regelmatig kijken.”

 ??  ??
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? De fiere uitbater van Beni Falafel Harris Malkoc geflankeer­d door Marinela Popa en Claudia Nistor.
FOTO DIRK KERSTENS De fiere uitbater van Beni Falafel Harris Malkoc geflankeer­d door Marinela Popa en Claudia Nistor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium