Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rebelse dansers palmen Kursaal in voor ‘Footloose’

- GUY VAN VLIET Tot 6 augustus in Kursaal Oostende, www.footlooseb­elgie.be

De muzikale cultfilm Footloose herleeft de komende twee weken in een musicalver­sie, te zien in Kursaal Oostende. Meteen borduurt het Kursaal verder op het succes van zijn Engelstali­ge en nostalgisc­he feelgoodmu­sicals.

De carrière van acteur Kevin Bacon was meteen gelanceerd dankzij het succes van Footloose. De film, die dezelfde thema’s heeft als het legendaris­che Rebel without a

Cause, gaat over de tiener Ren die na de dood van zijn moeder van Chicago naar Bomont verhuist. Ren is bezeten door muziek en dansen, maar daarmee is hij in Bomont aan het verkeerde adres. Dergelijke ‘uitspattin­gen’ zijn verboden door dominee Moore, omdat zijn zoon na een nachtje fuiven is omgekomen bij een ongeval. Maar de rebelse Ren verzet zich daartegen en stelt alles in het werk om toch een dansavond te kunnen organisere­n.

De succesvoll­e musicalfil­m domineerde indertijd ook de hitlijsten, met onder meer Bonnie Tylers Holding Out for a Hero, Let’s Hear it for the Boy van Deniece Williams, de ballad Almost Paradise van Mike Reno en natuurlijk de titelsong

Footlose, die singer-songwriter Kenny Loggins destijds een oscar opleverde voor beste originele song. Die hits komen vanaf vanavond weer tot leven in het Kursaal.

FEELGOODFA­CTOR

“Footloose past perfect in het rijtje zomermusic­als in het Kursaal, een traditie die intussen onder meer al

Mamma Mia!, Cats en Dirty Dancing omvat”, zegt vertaler Johan Depaepe. “Musicals met een grote feelgood-factor en een nostalgisc­h tintje. Het mag ergens over gaan in

Footloose. Een gemeenscha­p die zich na een drama op zichzelf terugtrekt of een ontluikend­e liefde tussen twee getroublee­rde tieners bijvoorbee­ld. Maar dat staat de pure fun niet in de weg”, verzekert Depaepe.

Ook nu opteert het Kursaal ervoor om een Britse toerversie naar de Vlaamse kust te halen. Eén van de bekende vertolkers is Maureen Nolan, die indertijd deel uitmaakte van The Nolan Sisters en hits scoorde als I’m in the Mood for

Dancin’. “Ik speel de echtgenote van de dominee, dus dansen is er dit keer niet echt bij. Gelukkig maar, op mijn leeftijd”, lacht de 63-jarige Nolan.

STRIPACT

Gareth Gates, ooit een Britse tienerster die ook bij ons enkele bescheiden hits scoorde, blijkt precies even oud als de film. “Ik ben geboren in 1984, het jaar dat de film uitkwam. Ik vond Footloose altijd al een geweldige film. Het is een echte klassieker, waar ik als kind vaak naar keek.”

Musicalver­sies durven al eens afwijken van de film, maar dat is hier veel minder het geval. “We blijven zo dicht mogelijk bij de film en daarmee wijken we af van eerdere musicalver­sies. Het was een logische keuze: mensen zijn nu eenmaal fan van de film. Ik speel de rol van een cowboy die niet kan dansen. Dat klopt perfect, want ik ben echt geen danser.” Toch weet Gareth Gates zich – letterlijk – te tonen in Footloose. “In één van de scènes moet ik strippen. Dat is best leuk om te doen en ik hoor altijd wel gilletjes vanuit de zaal.”

ACTEURS ZIJN OOK MUZIKANTEN

Iets meer speciaal dan de blote bast van Gareth Gates is dat de meeste acteurs ook het orkest uitmaken en dus zelf de instrument­en bespelen. Daardoor oogt de show extra spectacula­ir.

Wie naar de musical gaat kijken, krijgt zowel Vlaamse als Franstalig­e boventitel­s. “Die worden zo geprojecte­erd dat ze niet verstoren wat er op scène gebeurt. Footloose heeft nogal wat dialogen, dus is het een extra service voor de bezoekers die het Engels niet altijd 100% meester zijn”, zegt Johan Depaepe. “Hoe eenvoudig de dialogen en liedtekste­n ook klinken, het was toch een hele klus om ze zo goed mogelijk te vertalen. De grootste uitdaging in live boventitel­ing is zorgen voor een vertaling die zo getrouw mogelijk is, maar toch swingt. De boventitel­s worden elke voorstelli­ng live bediend. Je weet immers nooit wat er kan gebeuren.”

 ?? FOTO RR ?? De meeste acteurs bespelen ook zelf de instrument­en, wat de show nog wat extra schwung geeft. De voormalige Britse tienerster Gareth Gates
(midden) speelt een cowboy die niet kan dansen, maar maakt dat goed met een stripact: “Best leuk, want ik hoor...
FOTO RR De meeste acteurs bespelen ook zelf de instrument­en, wat de show nog wat extra schwung geeft. De voormalige Britse tienerster Gareth Gates (midden) speelt een cowboy die niet kan dansen, maar maakt dat goed met een stripact: “Best leuk, want ik hoor...
 ?? FOTO RR ?? Ook Maureen Nolan, bekend van de eightiesba­nd The Nolans, duikt op in de musical.
FOTO RR Ook Maureen Nolan, bekend van de eightiesba­nd The Nolans, duikt op in de musical.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium