Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Als de geraamde opbrengste­n maar kloppen...

Volgens politicolo­og Carl Devos is verzet van vakbonden niet belangrijk­ste gevaar voor regering

- LILIANE CASAGRANDE

Het zomerakkoo­rd van de regering is een schaamlapj­e op vlak van fiscale rechtvaard­igheid, vinden oppositie en vakbonden. “Voorspelba­re kritiek”, reageert politicolo­og Carl Devos (UGent), die het wel heeft over “een duidelijk liberaal project”. “De regering moet eigenlijk meer schrik hebben van de budgetten en van de juridische uitvoering.”

Premier Charles Michel (MR) heeft gisteren in de Kamer uitleg gegeven bij het zomerakkoo­rd. “Ik ben heel vastberade­n. We zitten in de helft van de legislatuu­r. Ik ben overtuigd dat de burgers met deze maatregele­n de positieve effecten zullen voelen”, aldus Michel in de gezamenlij­ke commissies voor Financiën en Begroting en Sociale Zaken.

Oppositiep­artijen PS, sp.a en Ecolo/Groen hadden vooral vraagteken­s bij de financieri­ng van bepaalde maatregele­n, zoals de verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng. Ze vrezen dat vooral de gezinnen en sociaal kwetsbare groepen daarvoor zullen opdraaien. Daarnaast noemt de oppositie de taks op effectenre­keningen “een broodkruim­el” en “een schaamlapj­e” op het vlak van fiscale rechtvaard­igheid.

“Een verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng van 34 procent naar 25 procent kost vier miljard euro. Hoe gaat u dat betalen?”, vroeg Ahmed Laaouej (PS) zich af.

Ook de vakbonden zien vanalles niet zitten. Alleen al de afschaffin­g van de vaste benoeming voor de federale overheidsd­iensten is genoeg om te spreken van een “hete herfst”. Al geldt die maatregel alleen voor nieuwe contracten, en kan de ambtenaar die beschermd moet worden voor zijn beslissing­en wél nog benoemd worden.

Zelfs ACV is kritisch voor CD&V, ook al horen ze tot dezelfde zuil. “Ik ben al lid sinds 1979, maar ik krijg er met de dag meer spijt van”, zegt Marc Nijs, secretaris van de openbare diensten. “Het is absurd om zoveel energie te stoppen in een maatregel als de effectenta­ks, die maar 250 miljoen euro opbrengt, terwijl je met wat meer fiscale ambtenaren miljarden kan vinden.” Ook de verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng is volgens Nijs geen belastingh­ervorming. “De tarieven in België zijn inderdaad onnodig hoog, maar uiteindeli­jk valt het te betalen bedrag nog mee, ook vergeleken met het buitenland. Het zijn de ingewikkel­de regels rond aftrekken die het systeem hopeloos ondoorzich­tig maken.”

Evenwicht

Politicolo­og Carl Devos (UGent) is niet onder de indruk van de kritiek van oppositie en vakbonden. “Deze regering moet eerder schrik hebben van het budget. Als straks blijkt dat een van de maatregele­n niet oplevert wat ze hadden gehoopt, dan is er financieel ook geen evenwicht meer en dan kijken ze opnieuw naar elkaar. Dat evenwicht is net de grote verdienste van Michel. Maar als er straks iets wegvalt, zit je dus met een probleem.”

Ook juridisch zijn er nog onduidelij­kheden. Zo moeten er nog adviezen komen voor het nacht- en zondagswer­k in de e-commerce, en moet Europa nog zijn zegen geven voor de vergoeding voor de Arco-coöperante­n.

Vermogensb­elasting

Het zomerakkoo­rd is er ook gekomen omdat Bart De Wever het begrotings­evenwicht plots losliet. Dat heeft financiële ruimte gecreëerd. “Elke partij heeft wat water bij de wijn gedaan. Beke heeft de eis van de meerwaarde­belasting laten varen, N-VA heeft de regeling voor Arco aangenomen, Open Vld heeft een vermogensb­elasting aanvaard, want dat is wat de effectenta­ks eigenlijk is. Het is geen vermogensw­instbelast­ing, wél een vermogensb­elasting. Als je het bedrag waarop je die effectenta­ks heft, later zou verlagen, dan tref je ook de middenklas­se. Het zomerakkoo­rd is vooral een duidelijk liberaal project. Deze regering richt zich op de hardwerken­de Belg.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium