Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wandelaar, pas op voor boze koeien

Brochure en video geven tips na reeks incidenten

- JONAS MAYEUR

Soms komt het gevaar op vakantie uit onverwacht­e hoek. Omdat sinds begin juni al acht gewonden en één dode vielen bij incidenten met wandelaars en koeien, lanceert de Oostenrijk­se Alpenveren­iging een reeks tips om een kudde veilig te passeren.

‘Een alpenwei is geen kinderboer­derij’: onder die titel heeft de Oostenrijk­se Alpenveren­iging een nieuwe video online gezet met daarin tien tips voor wandelaars die op hun pad koeien kruisen. In principe zijn koeien vreedzame beesten, zegt Sam De Campeneere, wetenschap­pelijk directeur bij het Belgisch Instituut voor Landbouwen Visserijon­derzoek. Maar tegelijk kunnen ze onberekend uit de hoek komen als ze opgeschrik­t worden. Koeien die een kalfje bijhebben, zijn in verhoogde staat van waakzaamhe­id. Stieren die samen met meerdere koeien in een wei staan, houden al helemaal niet van indringers. En honden hou je beter kalm en aan de leiband.

Reisbijsta­ndsorganis­aties Touring, VAB en Europe Assistance hebben geen weet van recente incidenten met Vlaamse wandelaars in het buitenland. Maar in GrootBritt­annië, waar veel wandelpade­n door weides lopen, is de koe ooit uitgeroepe­n tot meest dodelijke dier. In 15 jaar stierven er 74 mensen.

In wijde boog omheen

De do’s-and-don’ts opfrissen, zoals nu in Oostenrijk gebeurt, vindt De Campeneere een uitstekend idee. “Pakweg dertig jaar geleden had iedereen wel iemand in de familie die thuis koeien had. Nu weten steeds minder mensen hoe ze met runderen moeten omgaan.”

“Uiteindeli­jk blijf je in zo’n kudde een indringer en is het beter de dieren rust te gunnen. Koeien zijn bovendien krachtpats­ers van zesof zevenhonde­rd kilo, inclusief hoeven en soms hoorns. Een rake klap van een poot kan goed zijn voor een breuk.”

Het beste advies? Wandel in een open weide een kudde kalm voorbij en op voldoende afstand (minstens 20 meter). De koeien benaderen of aaien is geen goed idee. En als de dieren op het wandelpad staan, loop je er beter in een wijde boog omheen.

En verder: ren niet snel weg bij een aanval, maar vlucht langzaam. Keer de koe niet de rug toe. In absolute noodgevall­en: maak uzelf groot door uw armen in de lucht te tillen, of tik de koe eventueel zelfs met een stok op de neus.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium