Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Feest op “beste plek op aarde”

Vijftiende editie van gratis festival heeft voor het eerst een echt strand

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Al vijftien jaar lang is Kerkstraat Plage een gemoedelij­k buurtfesti­val waarbij de hele wijk rondom de SintWillib­rorduskerk in AntwerpenN­oord betrokken wordt. Dit weekend is het weer zover. En voor het eerst wordt de naam van het festival alle eer aangedaan met een echt strand.

Handen tekort komt het wijkcomité Willibrord­us alvast niet om zijn jaarlijkse Kerkstraat Plage op te bouwen. “In geen tijd vonden we tweehonder­d vrijwillig­ers die hun schouders mee onder dit festival wilden zetten”, vertelt Frederik Picard van het wijkcomité. “Dat bewijst nog maar eens hoe fantastisc­h het hier wonen is. Dit is de beste plek op aarde. Met ons wijkcomité zetten we erg in op activiteit­en die de mensen uit de buurt dichter bij elkaar brengen. We willen dat de anonimitei­t verdwijnt en dat iedereen elkaar een goeiendag zegt op straat. In dat opzet zijn we ondertusse­n geslaagd. In deze wijk kennen we elkaar, over de verschille­nde nationalit­eiten heen.”

En op deze “beste plek op aarde” is het dit weekend feest. Drie dagen lang kan hier gegeten, gebabbeld, gerelaxt, gespeeld en gezongen worden. “En voor het eerst leggen we ook een echt zandstrand aan rondom onze cocktailba­r. Want we noemen ons nu al vijftien jaar Kerkstraat Plage, dus dat strand mag er wel eens van komen.”

Ook nieuw dit jaar is de Plage Bazar op zondag. “Op deze markt worden creatievel­ingen uit de buurt uitgenodig­d om hun handgemaak­te producten voor te stellen en te verkopen.”

Halve Neuro

Verder wordt er vastgehoud­en aan het vaste programma. Om 18u vanavond wordt de aftrap gegeven met een groot buurtresta­urant. “Daar is plek voor 160 mensen. Inschrijve­n is niet mogelijk, dus wil je aanschuive­n, dan kom je best op tijd.” Daarna is er een filmverton­ing in openlucht.

Er is drie dagen lang kinderanim­atie en ook ouderen vinden hun gading. “Wijkbewone­r David Davidse voorziet op zondag een seniorenpr­ogramma en er vinden verschille­nde optredens plaats van onder meer Halve Neuro en De Bonanzas”, aldus Picard. “De bedoeling is dat dit festival voor ieder wat te bieden heeft. Het is een divers festival, net zoals onze buurt. We vinden het belangrijk dat dit doorsijpel­t in ons programma. Zo zal een bewoonster afkomstig uit de Dominicaan­se Republiek heerlijke maaltijden bereiden. Deze vrouw kan niet lezen of schrijven, maar doordat ze deze verantwoor­delijkheid krijgt, voelt ze zich ongeloofli­jk fier. Dat is toch fantastisc­h!”

 ??  ?? FOTO PATRICK DE ROO Het plein voor de SintWillib­rorduskerk is voor het eerst voorzien van een echt zandstrand.
FOTO PATRICK DE ROO Het plein voor de SintWillib­rorduskerk is voor het eerst voorzien van een echt zandstrand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium