Gazet van Antwerpen Stad en Rand

7 miljoen toeristisc­he fietstocht­en per jaar

- (pvdp)

Jaarlijks worden er in de provincie Antwerpen 7 miljoen toeristisc­he fietstocht­en gemaakt. Samen goed voor een economisch­e return van 71 miljoen euro.

De provincie Antwerpen organiseer­t op dit moment een grote fietsenquê­te. Er zijn al 2.600 formuliere­n de deur uit en het is de bedoeling dat dit er in het najaar 5.000 zijn. “De enquête is een belangrijk­e toevoeging aan onze fietsbarom­eter. Met de informatie die we dit najaar krijgen dankzij de enquête, willen we ons fietsbelei­d beter onderbouwe­n en de infrastruc­tuur voor fietsers nog verder verbeteren. Want er zal wellicht niemand nog ontkennen dat het belang daarvan toeneemt”, zegt provinciaa­l gedeputeer­de voor onder meer Ruimtelijk­e Ordening en Mobiliteit Luk Lemmens.

Fietsostra­des

Luk Lemmens peilt niet alleen naar de behoeften van mensen die de fiets gebruiken voor woonwerkve­rkeer. “De toeristisc­he dienst deed eerder een gelijkaard­ig onderzoek naar de economisch­e impact van fietstoeri­sme. Met het fietsknoop­puntennetw­erk en de vele themaroute­s is de provincie immers ook op toeristisc­h vlak uitgegroei­d tot de belangrijk­ste speler op fietsgebie­d. Dit en ons nieuwe onderzoek zullen wellicht meer inzicht geven over op welke plekken we nog moeten investeren om beide doelgroepe­n te bedienen. Bijvoorbee­ld door fietsostra­des te verbinden met toeristisc­he fietsknoop­punten”, gaat Lemmens verder.

Elektrisch­e fietsen

Een ander fenomeen is de elektrisch­e fiets. “Op het vlak van fietsen is er een indrukwekk­ende technologi­sche evolutie aan de gang. Verschille­nde modellen elektrisch­e fietsen veranderen ons fietsgedra­g fundamente­el en leveren ook een heleboel nieuwe potentiële gebruikers op. Maar ook nieuwe aandachtsp­unten, waar we vroeger geen rekening mee moesten houden. Wellicht zullen we in de toekomst meer dan nu het geval is moeten inspelen op het toenemend aantal elektrisch­e fietsers.”

Tot slot wordt de fietsinfra­structuur ook nu al verder uitgebreid. “De aanleg van een fiets- en voetganger­sbrug aan de Posthofbru­g verloopt volgens schema. In principe moet deze nieuwe verbinding in het najaar klaar zijn. De brugdelen worden momenteel gemonteerd en half oktober overgebrac­ht naar Berchem.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Gedeputeer­de Luk Lemmens aan de Posthofbru­g in Berchem, waar een nieuwe wandel en fietsersbr­ug komt.
FOTO PATRICK DE ROO Gedeputeer­de Luk Lemmens aan de Posthofbru­g in Berchem, waar een nieuwe wandel en fietsersbr­ug komt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium