Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nultoleran­tie voor drugs in Antwerpse stadions

Ook wie met bekertje bier gooit riskeert stadionver­bod en vervolging

- PATRICK VAN DE PERRE

We zijn een familieclu­b en tolereren geen drugs in de tribunes. We hanteren daarom de nultoleran­tie”, klinkt het bij R. Antwerp FC aan de vooravond van de competitie. Net zoals bij rivaal Beerschot Wilrijk. Beide clubs gingen ook vorig seizoen de strijd tegen drugs al aan.

Antwerp trapt vanavond de competitie op gang tegen landskampi­oen Anderlecht. Wie de rest van het seizoen ook van de partij wil zijn, kan zich maar beter aan een aantal regels houden.

Wie drugs gebruikt in de tribune of met bekers bier gooit, en daarbij betrapt wordt, loopt het risico op een stadionver­bod en verliest mogelijk zijn of haar abonnement. “We hanteren wat dit betreft een volledige nultoleran­tie en beschikken overal in het stadion over camera’s die eventuele inbreuken kunnen vastleggen. Dit beleid is overigens niet nieuw. Ook vorig seizoen deden we dit al. Antwerp wil een familieclu­b zijn en daar horen zaken zoals druggebrui­k en het smijten met bekertjes bier niet bij. Het mag niet en we willen het niet”, stelt de club duidelijk.

Geen heksenjach­t

Het bestrijden van druggebrui­k en andere misbruiken in de Antwerpse stadions is het afgelopen seizoen een versnellin­g hoger geschakeld. Bij Beerschot Wilrijk, dat volgende week aan de competitie begint, werden voor aanvang van een aantal thuiswedst­rijden controles gedaan door de politie. “Ook wij hanteren nultoleran­tie voor drugs. We sensibilis­eren onze supporters en wie betrapt wordt, riskeert een stadionver­bod. Dat beleid wordt verdergeze­t”, zegt Eric Roef, de voorzitter van de Kielse club.

Ook het gooien van bekertjes bier wordt op het Kiel niet geapprecie­erd. “In een aantal vakken was dat even een probleem, maar ondertusse­n is dat opgelost”, zegt de voorzitter.

Wat het aanpakken van drugs betreft, zegt Eric Roef dat de club doet wat het kan. “Als er cameraden beelden zijn waarop duidelijk te zien is dat mensen drugs gebruiken, kunnen we dat doorgeven aan de politie. Het is dan aan hen om een proces-verbaal op te maken. Op basis van vermoedens kunnen we geen mensen straffen. Het mag ook geen heksenjach­t worden.”

Afspraken met parket

Zowel Antwerp als Beerschot Wilrijk hebben een aantal afspraken met de politie en het stadsbestu­ur als het gaat om het bestrij- van druggebrui­k in de tribunes. “Er zijn duidelijke afspraken gemaakt met politie en parket. Wie wordt betrapt, krijgt een proces-verbaal en wordt mogelijk vervolgd”, zegt Philippe Beinaerts, kabinetsch­ef van burgemeest­er Bart De Wever (N-VA). “Om gebruikers te vervolgen, moet er uiteraard een waterdicht dossier zijn. Dat laat de clubs ook toe om die supporters in de toekomst uit het stadion te weren.”

 ?? FOTO GMAX ?? Wie een feestje wil bouwen in het stadion, kan dat maar beter zonder drugs doen, want dat leidt tot een stadionver­bod.
FOTO GMAX Wie een feestje wil bouwen in het stadion, kan dat maar beter zonder drugs doen, want dat leidt tot een stadionver­bod.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium