Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb gedaan wat ik kon, maar het was niet genoeg”

Buurman reanimeert 84-jarige fietser, die later toch overlijdt Merksem, Kalmthout

- (mati)

Het was gisteren een bewogen dag voor Toon Kustermans. De 59jarige Kalmthoute­naar kon gisteren een 84jarige fietser uit Merksem reanimeren die ten val was gekomen, maar de man overleed later op de dag alsnog in het ziekenhuis.

De man uit Merksem maakte donderdago­chtend met zijn zoon een fietstocht­je naar de bakkersmol­en in Wildert. In de Marijnneve­nnen in Kalmthout kwam de bejaarde man ten val, waarbij hij met zijn hoofd een boom raakte.

“Ik was de gracht aan mijn huis aan het schoonmake­n toen mijn buurman Octaaf in paniek kwam aangelopen”, zegt Toon Kustermans. “Er was iemand met zijn fiets gevallen, riep hij. Ik ben meteen mijn gsm gaan halen en met Octaaf naar de man gelopen. Intussen had een andere fietser de hulpdienst­en al gebeld. De man lag in de berm, bloedde aan het hoofd en had zijn fietshelm nog op, maar gaf geen teken van leven. Ik had nog nooit eerder iemand gereanimee­rd, maar met telefonisc­he begeleidin­g van de hulpdienst­en heb ik alles gedaan wat ik kon. Ik moest zijn benen plat leggen en daarna ben ik aan de hartmassag­e begonnen. De adrenaline zorgde ervoor dat ik rustig bleef en deed wat ik moest doen. Na een kleine tien minuten kwam mijn buurman Jan aangelopen, die bij de brandweer is. Hij nam de reanimatie over tot de hulpdienst­en kwamen.”

Telefoontj­e

Het slachtoffe­r werd in kritieke toestand overgebrac­ht naar het ziekenhuis. “Ik besefte dat de situatie ernstig was, maar toen ik te horen kreeg dat het toch nog goed zou komen met de man, kon ik mijn geluk niet op”, zegt Toon. “Na alles wat ik die voormiddag had meegemaakt, was de ontlading groot.”

Maar toen kwam er toch nog een telefoontj­e met de melding dat de man het niet had gehaald. “Ik ben er het hart van in”, zegt Toon. “Ik heb gedaan wat ik kon, maar het was niet genoeg. Ik wens zijn familie heel veel sterkte toe.”

 ?? FOTO MARGO TILBORGHS ?? De 84jarige fietser kwam gisteren in Kalmthout ten val tegen een boom. Hij overleed later in het ziekenhuis.
FOTO MARGO TILBORGHS De 84jarige fietser kwam gisteren in Kalmthout ten val tegen een boom. Hij overleed later in het ziekenhuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium