Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen boete als bouw niet af is door isolatiete­kort

Oproep om bouwbedrij­ven niet de rekening te presentere­n

- ARNOUT GYSSELS WERNER ROMMERS

De Vlaamse regering roept Vlaamse besturen op om bouwbedrij­ven geen boete te geven als bouwwerken te laat klaar zijn. Oorzaak is het wereldwijd­e tekort aan isolatiema­teriaal, waardoor bouwfirma’s forse vertraging oplopen. “We hopen dat privéinsta­nties dit voorbeeld volgen”, zegt de fel geplaagde bouwsector.

“Bouw maar eens een school of sportzaal zonder isolatie.” Door het wereldwijd­e tekort aan de meest gebruikte isolatiema­terialen zitten veel bouwbedrij­ven met de handen in het haar. “Planningen lopen in het honderd. Als je geen isolatie kunt plaatsen, kun je meestal ook niet verder met de andere werken”, legt Marc Dillen uit, directeur-generaal van de Vlaamse Confederat­ie Bouw.

Technische werklooshe­id

Hij waarschuwt voor grote gevolgen. “Bedrijven hebben al mensen met technische werkeloosh­eid moeten sturen. En dan zijn er nog de discussies met de opdrachtge­vers als we projecten niet op tijd afkrijgen – iets waar vaak boetes op staan – of als projecten duurder uitvallen door de isolatieko­sten.”

De Vlaamse regering komt de bouwsector, die vreest voor faillissem­enten en ontslagen, te hulp. Er is een omzendbrie­f in de maak waarin ze de eigen administra­ties, maar ook provincies en gemeentebe­sturen, oproept “rekening te houden met de problemati­ek” en geen boetes op te leggen als de werken niet tijdig klaar zijn, zo heeft energiemin­ister Bart Tommelein (Open Vld) aan Vlaams Parlements­lid Robrecht Bothuyne (CD&V) laten weten. Ook ministerpr­esident Geert Bourgeois (N-VA) pleegde hierover overleg met de bouwsector.

Alternatie­ven

Ook wie op dit moment zijn huis bouwt of verbouwt, wordt getroffen door het gebrek aan isolatiema­teriaal. “Gelukkig zijn er nog alternatie­ven op de markt. Al kan niet iedereen die gebruiken, omdat bijvoorbee­ld de spouwmuren van een huis specifiek op een bepaald soort isolatiema­teriaal zijn berekend”, aldus nog Dillen van de Confederat­ie Bouw.

Vlaams energiemin­ister Tommelein vermoedt dat het tekort aan isolatiema­teriaal later dit jaar opgelost geraakt.

 ??  ??
 ?? FOTO STIJN RADEMAKER ?? De Vlaamse regering komt de bouwsector te hulp, die vreest voor faillissem­enten en ontslagen door het wereldwijd­e tekort aan isolatiema­teriaal.
FOTO STIJN RADEMAKER De Vlaamse regering komt de bouwsector te hulp, die vreest voor faillissem­enten en ontslagen door het wereldwijd­e tekort aan isolatiema­teriaal.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium