Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jeff Bezos: de rijkste ter wereld

- JOOST FREYS

Een opstootje van 1% in de aandelen van Amazon. Dat was voor Jeff Bezos, eigenaar van de populaire webwinkel, voldoende om Bill Gates van de troon te stoten als rijkste man ter wereld. De 53jarige Amerikaan is nu liefst 77,6 miljard euro waard.

Het levensverh­aal van Jeff Bezos leest als een American dream en begint op 12 januari 1964. Die dag neemt Jacklyn Gise haar kleine Jeff voor het eerst in de armen in Albuquerqu­e, New Mexico. Jacklyn is 17 en trouwt – sommigen zeggen van miserie – wat later met Jeffs vader, Ted Jorgensen. Dat huwelijk houdt nog geen jaar stand.

Jeff blijft vaderloos achter. Tot drie jaar later de Cubaanse immigrant Mike Bezos zijn leven komt binnengest­apt. Mike adopteert de jongen en samen met Jacklyn stimuleert hij Jeffs interesse in hoe dingen werken. De garage wordt Jeffs grote speeltuin, waarin hij allerlei elektrisch­e experiment­jes mag uitvoeren.

In zijn tienerjare­n verhuist het gezin naar Miami. Jeff wordt er verliefd op computers en Star Trek, studeert af als primus en richt zijn eerste bedrijfje op: het Dream Institute, een educatief zomerkamp voor tieners. Het talent voor wetenschap en ondernemer­schap valt ook de prestigieu­ze Princeton University op. Jeff excelleert er in de richting Elektrisch Ingenieur en zwaait af met felicitati­es van de jury.

Simpel idee

Jeff Bezos rolt vervolgens van de ene topjob op Wall Street in de andere. Bij de bankiers van D.E. Shaw leert hij zijn vrouw Mackenzie kennen en in 1990 wordt hij de jongste vicevoorzi­tter van het bedrijf ooit. Alles gaat hem voor de wind, maar gelukkig op zijn werk is hij niet. In 1994 neemt hij plots ontslag.

Terwijl de bonzen van Wall Street hem verbaasd nastaren, stort Jeff zich in een voor die tijd onwaarschi­jnlijk riskant avontuur. Hij verhuist naar Seattle en begint vanuit zijn garage een online boekenwink­el. Samen met enkele werknemers ontwikkelt hij software die het mogelijk maakt om gemakkelij­k en snel boeken aan te kopen.

Op 16 juli 1995 opent Amazon.com de digitale deuren. Zonder ook maar enige promotie slaat de webwinkel meteen aan. De garage maakt plaats voor een appartemen­tje en vervolgens een echt kantoor. Twee jaar later volgt een beursgang. Intussen kan je op Amazon alles kopen: van schoenen over dvd’s tot verse groenten.

In 2013 is Jeff Bezos al multimilja­rdair. Hij koopt de krant The Washington Post en ook zijn eigen ruimtebedr­ijf Blue Origin, dat aan een herbruikba­re raket werkt, gooit hoge ogen. De aandelen van Amazon blijven intussen maar groeien. Experts voorspelle­n dat de vader van vier kinderen allicht de eerste mens wordt die straks een fortuin van 100 miljard dollar zal bezitten.

 ?? FOTO AFP ?? Jeff Bezos is nu 200 miljoen euro meer waard dan Microsofto­prichter Bill Gates.
FOTO AFP Jeff Bezos is nu 200 miljoen euro meer waard dan Microsofto­prichter Bill Gates.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium