Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oostende toont zich aan Europa

- JÜRGEN GERIL

Europa weet nu ook wie KV Oostende is. KVO verloor wel tegen het grote Marseille, maar maakte er een spectacula­ire en goeie wedstrijd van. Dankzij de twee uitgoals mogen de Kustboys zelfs nog een ietsiepiet­sie dromen van een stunt volgende week. Marc Coucke mag nu al trots zijn op zijn jongens.

Eens in het machtige Stade Vélodrome was de Belgische debutant toch onder de indruk. Bij het verkennen van de grasmat namen de spelers al foto’s met hun iPhone en toen was het stadion nog niet eens gevuld met 45.000 toeschouwe­rs, de hoogste bezetting ooit voor een voorronde in de Europa League.

De Europese maagdelijk­heid van de Oostendena­ren duurde dan ook maar 1 minuut en 51 seconden. Dan gaf Rozehnal spits Germain te veel ruimte en stond het meteen 1-0. De eerste les die KVO leerde: in Europa mag je geen plankenkoo­rts hebben.

De Kustboys zijn gelukkig goeie leerlingen, want na een kwartier herpakten ze zich en gingen ze meevoetbal­len. Onder aanvoering van Jali, Berrier en de kwieke Rezaian op de flank versierden ze kansen. Diezelfde Rezaian had Patrice Evra misschien wel rood kunnen aansmeren voor een trekfout, maar toen hield de ref het nog bij geel. Toen Thauvin Milic even later een duw gaf, floot de Turkse arbiter gelukkig wel een penalty. Voor een heuse geluidsmuu­r van gekke Marseille-fans bleef aanvoerder Sebastien Siani ijzig kalm. De Oostendena­ren hadden zo hun allereerst­e Europese goal beet.

Al volgde daarna een nieuwe Europese les, eentje die Club Brugge ook niet goed begrepen had een dag eerder. Namelijk dat defensieve fouten op dit niveau altijd afgestraft worden. Tomasevic had de voorkeur gekregen op Lombaerts, maar het was wel hij die zijn man liet lopen. Germain botste nog wel op Proto, maar in de rebound was Sanson er als de kippen bij.

Vanderhaeg­he: “Trots”

Dit keer was het goede nieuws dat Oostende niet erg onder de indruk was. Meer nog, na de pauze versierden ze drie kansen op rij via Rezaian en Musona, maar zonder succes. Ondertusse­n was dit een erg leuke wedstrijd geworden en KVO geloofde steeds meer dat het kon stunten, want eerder hadden andere kleine teams ook Galatasara­y en Rangers uitgeschak­eld. Soms wint David nu eenmaal van Goliath en dat beseften ook de 1.200 meegereisd­e supporters.

Helaas volgden twee ontnuchter­ingen bij Franse tegenaanva­llen. Een heel sterke Proto had al een paar goeie reddingen verricht, maar bij een vluchtscho­t van alweer Germain moest de doelman zich toch gewonnen geven en even later vloerde dezelfde goalgetter hem nog een keer met zijn derde treffer van de avond.

Defensief heeft KVO nog werk en misschien kan een Lombaerts op niveau daarin zijn rol spelen.

Toch moeten de KVO-fans die volgende week naar de terugmatch komen in de Versluys Arena nog niet helemaal wanhopen. Het wordt natuurlijk aartsmoeil­ijk, maar omdat Musona tussendoor een flatertje van Mandanda afstrafte met een heerlijke lob eindigde deze spektakelm­atch wel op 4-2.

Coach Yves Vanderhaeg­he besefte dat Oostende een boost kreeg door het goeie spel in Marseille. “We hebben gedurfd gevoetbald. We kwamen hier niet om zomaar een matchje te spelen, maar toonden ons weerbaar en geloofden in onze kansen. Als we volgende week thuis de nul houden en eerst scoren zal Marseille misschien zenuwachti­g worden. Ik weet wel: evident wordt dat niet, maar in voetbal is alles mogelijk. We moeten dan wel proberen om nog efficiente­r te worden, zowel in de verdedigin­g als in de aanval. Marseille buitte zowat elke mogelijkhe­id uit. Voor de match gaf iedereen ons misschien slechts 10 procent kans, maar we mogen trots zijn op onze prestatie.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Siani heeft voor 45.000 toeschouwe­rs gescoord voor Oostende.
FOTO PHOTO NEWS Siani heeft voor 45.000 toeschouwe­rs gescoord voor Oostende.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium